DF: SDA mehanizmom koordinacije omogućila kantonima da sve blokiraju, neka se uz Trojku i strance sjete ko je to slavio

Vijesti 24. jul 202418:42 1 komentar
F.Z./N1

Nižu se reakcije na propala sredstva Evropske unije, tačnije, na gubitak 70 miliona eura iz Plana rasta što je prva tranša koju je prokockala Bosna i Hercegovina nakon što nije usaglašen tekst nacrta Reformske agende. Nakon mnogih, sada je reagovala i Demokratska fronta (DF).

“Trojka je pristala na sve zahtjeve Čovića i Dodika, a SDA je ranije mehanizmom koordinacije omogućila kantonima da sve blokiraju! Pozivamo i Trojku i SDA da se prisjete, zajedno sa strancima, ko je sve slavio uvođenje takvog mehanizma koordinacije! Posebno se obraćamo ‘nesretnom’ Forti sa pitanjem – kako ti je i za šta je glasao Nihad UK, premijer Vlade Kantona Sarajevo?”, istakli su su iz DF-a.

BiH je jedina zemlja regije koja nije pristupila ovom instrumentu, kojem je za BiH predviđeno čak dvije milijarde KM. Proces je usporavala činjenica da je BiH morala uskladiti 112 tačaka iz regormske agende, a dio tačaka uslovljavali su vladajući iz RS.

SDA o Nacrtu Reformske agende: Ne pristajemo na ultimatume iz RS

Premijer ZDK o ‘uslovnoj saglasnosti’: Zahtjevi RS su se uvažili, izbrisali se ključni uslovi, a nama su dali sat i po

Ovoga puta uslovna saglasnost stigla je iz četiri kantona u FBiH koji je, podsjetimo, na kraju nisu ni dali. Riječ je o Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom te Unsko-sanskom kantonu.

Konaković: U šoku sam, preklinjem Izetbegovića da javno pređemo tačku po tačku, da vidi šta je srušio

Iz Vijeća ministara BiH su naveli da je bilo potrebno izjašnjavanje “za” ili “protiv” i to bez uslova pa je njihova komunikacija shvaćena kao glas protiv.

Forto: SDA odbila podržati Plan rasta, odlučili uskratiti novac građanima i zakočiti evropski put

Shodno navedenom, konsenzusa nije bilo i tako Reformska agenda nije usaglašena niti će biti poslana u Brisel. Umjesto takvog dokumenta, u taj grad će otići informacija da on nije usaglašen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare