Diplomirani doktori ne mogu do potvrda o diplomiranju: Izgubićemo zdravstveno!

Vijesti 08. okt 202115:37 1 komentar
N1

Diplomirani doktori medicine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, njih 28, nakon završenog studija ne mogu dobiti uvjerenja o diplomiranju zbog, još jednog u nizu, pravnog problema. Kako su kazali u dopisu koji su uputili N1, jedan od uzroka je nemogućnost deponovanja potpisa novoizabrane dekanese prof. dr. Valjevac koji se trenutno rješava pravno, ali nije jedini uzrok ove situacije. Oni se ne mogu prijaviti na biro, gube pravo na zdravstveno osiguranje, a ne mogu se ni zaposliti jer nemaju dokument kojim dokazuju da su završili studije.

Naglašavaju da niko ne želi potpisati privremenu ispravu umjesto dekanese tj. navodno niko nije ovlašten.

“Kako je to uopće moguće, imajući u vidu da je u srpnju 2021. godine, iste dokumente potpisivao prodekan MF UNSA umjesto tadašnjeg dekana prof. dr. Dorića? Studenti su obavješteni da je Medicinski fakultet poduzeo sve potrebne korake, te da su se obratili rektoratu UNSA, Federalnom ministarstvu zdravstva i Kantonalnom sudu. Problem traje već mjesec dana i ogorčenje među mladim doktorima raste. Doktor medicine po okončanju studija mora izaći pred komisiju i polagati državni ispit kako bi ostvario pravo na praktični rad i započeo svoju karijeru. Svaki mjesec Federalno ministarstvo zdravstva odobri jedan ili više termina za polaganje državnog ispita. Kako bi doktor pristupio ovom ispitu mora priložiti potvrdu o završenom školovanju (uvjerenje o diplomiranju), a kao što vjerojatno pretpostavljate, novodiplomirani doktori Medicinskog fakulteta u Sarajevu su zbog ovog problema propustili priliku da polažu državni ispit u rujnu i velike su prilike da ih ista sudbina čeka i u listopadu”, naveli su doktori medicine.

Član 75 (stav 5 i 6) Zakona o visokoškolskom obrazovanju Kantona Sarajevo navodi da se do izdavanja diplome, studentu izdaje uvjerenje o diplomiranju kao javna isprava kojom se potvrđuje da je student ispunio uslove za sticanje zvanja iz ciklusa studija koji je završio. Uvjerenje o diplomiranju izdaje se u roku od sedam dana od dana završetka ciklusa studija i važi do izdavanja dokumenata (konačne diplome). Međutim, oni koji su diplomirali u 9. mjesecu ni sada, u listopadu, nisu dobili potrebni papir.

Bez uvjerenja o diplomiranju doktori se ne mogu prijaviti na biro, a pošto nisu više studenti gube pravo na zdravstveno osiguranje.

“Osim što nisu zdravstveno osigurani, ne mogu aplicirati na konkurse za posao (jer ne mogu položiti državni ispit i dobiti važeću potvrdu o položenom državnom ispitu koji je preduslov za liječničku licencu koju izdaje Federalno ministarstvo zdravstva), čime se direktno ugrožava egzistencija kako novodiplomiranog doktora medicine tako i njegove obitelji. Na ovakav način budući medicinski kadar, u doba pandemije, stoji negdje u međuprostoru bez prava na zdravstveno osiguranje i prava da se bori za svoju egzistenciju na tržištu rada”, kazali su.

Stvar se dodatno komplicira time što su, kako kažu, doktori tražili pomoć od prodekana za nastavu i studentska pitanja UNSA, dekanese MF UNSA i rektora UNSA. Rezultat odgovora na molbe pomenutim instancama je, naglašavaju, “prebacivanje odgovornosti sa jedne karike na drugu”.

“Konkretnog rješenja još uvijek nema, iako je zakonski rok za izdavanje uvjerenja o diplomiranju sedam dana. Studenti su, u ovom slučaju novodiplomirani doktori medicine, još jednom postali kolateralna šteta neuređenog sustava u kojem živimo. Naš glavni zahtjev je da potpis na uvjerenja dobijemo do sedam dana prije datuma polaganja državnog ispita u Banja Luci i Sarajevu (prvi sljedeći rok za pogalanje državnog ispita je 20.10.2021.), kako bismo na vrijeme mogli predati potrebnu dokumentaciju za polaganje stručnog ispita. Od Rektorata očekujemo rješavanje ovog problema, odobravanjem potpisa dekanese ili da tražena uvjerenja potpiše rektor (prof. dr. Rifat Škrijelj) do vremenskog roka koji smo već spomenuli”, poručili su doktori medicine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare