Direktor Elektroprivrede BiH o nestanku struje: Ovakve situacije su moguće i ubuduće

Vijesti 21. jun 202422:42 0 komentara
FTV

Sanel Buljubašić, direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine govorio je o današnjem kolapsu kojeg je izazvao nestanak struje na području naše države, ali i U Crnoj Gori, dijelu Hrvatske, Albaniji i Grčkoj. U Dnevniku 2 na Federalnoj televiziji govorio je o uzrocima koji su doveli do totalne paralize elektroenergetskog sistema u ovim državama koja je trajala nekoliko sati. Upozorio je da su ovakvi ispadi mogući i ubuduće te da je važno sačuvati stabilan energetski sistem.

Buljubašić je pojasnio da je trenutno stanje s opskrbom električnom energijom je u potpunosti stabilno i da je u opticaju 730 megavata te se nada da će u narednih nekoliko sati u pogon u potpunosti biti puštena i Termoelektrana Tuzla. Dodao je da dva bloka u Termoelektrani Kakanj već ulaze u sistem.

“Što se tiče hidroelektrana, sva tri hidroagregata su u pogonu i jako brzo su bila u funkciji – čim se uspostavio interkonektivni dalekovod na 400 kV naponu. Želim zahvaliti ljudima u Elektropriredi koji su u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema danas besprijekorno radili na rješavanju ove problematike i, naravno, da se izvinim našim potrošačima što se ovo danas desilo”, rekao je Buljubašić za FTV.

Zatim je upozorio i na to da su ovakve situacije moguće i ubuduće naglasivši da je zbog toga bitno održavati stabilnim energetski sistem i energetska postrojenja u BiH što samim time znači i stabilnu proizvodnju.

Pojasnio je i to da je današnji kolaps nastao zbog prekida u interkonektivnim dalekovodima.

“Kada imate pad na 400 kV dalekovodu, onda padaju i niži dalekovodni sistemi – 220 kilovoltni, 110 kilovoltni, onda ne možete uspostaviti ni balans između potrošnje i proizvodnje. Važno je naglasiti da su prije ovoga svi proizvodni kapaciteti Elektroprivrede BiH bili u pogonu, u punom kapacitetu i ne možemo reći da je to stvar Elektroprivrede BiH”, kazao je Buljubašić.

Prema njegovim riječima, u narednih nekoliko sati Elektroprivreda BiH će, vjerojatno, radi stabilne opskrbe kupaca morati dokupiti određenu količinu električne energije.

“Jako je bitno naglasiti da je u jednom ovako ozbiljnom ispadu Elektroprivreda BiH jako brzo reagovala u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema da se ponovo uspostavi stabilnost na energetskom sistemu. Tražiti krivce u ovom trenutku bilo bi jako nezahvalno – pustit ćemo da to odradi struka u narednom periodu”, ustvrdio je Buljubašić.

Demantovao je informacije da je došlo do havarije u Termoelektrani Tuzla.

“Crni dim iz dimnjaka Termoelektrane je sasvim normalan u ovakvim ispadima”, poručio je, između ostalog, Buljubašić.

Nakon višesatnog kolapsa normalizovano snabdijevanje električnom energijom u BiH

Podsjetimo, danas je u popodnevnim satima došlo do prekida u napajanju električnom energijom u BiH, dijelu Hrvatske, Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj što je trajalo nekoliko sati. Prve informacije govore da je do kolapsa došlo uslijed preopterećenja energetskog sistema, međutim, nakon detaljnih analiza i provjera bit će poznato zvanične informacije.

Više o cjelokupnom današnjem problemu sa nestankom struje čitajte na linku OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!