Direktor EPBiH: Brzom reakcijom spriječena havarija na ključnoj infrastrukturi, kupljene i dodatne količine struje

Vijesti 22. jun 202413:27 1 komentar
Fena

Nakon jučerašnjih problema u elektroenergetskim sistemima BiH, Crne Gore, Hrvatske i Albanije, svi kupci Elektroprivrede BiH uredno su snabdjeveni električnom energijom. Postrojenja hidroelektrana na Neretvi, blokovi u termoelektranama Tuzla i Kakanj su u pogonu prema planiranom režimu rada. Elektroenergetski sistem BiH je restauriran i stabilizovan, i ponovo radi u punom kapacitetu, saopšteno je iz Elektroprivrede BiH.

Ističu kako je ispad i poremećaj na elektroenergetskoj mreži koji se 21.06.2024.godine u 12,25 sati dogodio izvan BiH, doveo do potpunog zastoja rada proizvodnih postrojenja Elektroprivrede BiH i obustave napajanja električnom energijom.

“Zahvaljujući iskustvu, profesionalnom djelovanju i brzoj reakciji uposlenika Elektroprivrede BiH, oko 13,30 sati postrojenja hidroelektrana na Neretvi su postepeno puštana u pogon. Istovremeno, vođene su intenzivne radnje na ponovnom osposobljavanju za rad postrojenja u termoelektranama u Tuzli i Kaknju i njihovo postepeno vraćanje u proizvodnju”, navode iz EP BiH.

Zbog čega je toliko zemalja Balkana ostalo bez struje jučer i može li se ponoviti ovaj kolaps?

Generalni direktor Sanel Buljubašić naveo je kako Elektroprivreda BiH nije mogla spriječiti ovaj problem, jer je nastao van granica naše zemlje, ali su poduzeli sve da što prije stabiliziraju sistem.

“Sve dežurne ekipe su bile na terenu, sve proizvodne kapacitete smo stavili u puni pogon, i angažovali i dodatne kapaciteta. Na tržištu smo kupili i dodatne količine električne energije kako bi građanima u što kraćem roku osigurali uredno napajanje. U roku dva do tri sata od početka poremećaja, uspostavili smo normalno snabdijevanje za sve naše kupce“,  rekao je.

Sve aktivnosti uposlenici Elektroprivrede BiH poduzimali su uz stručno provođenje sigurnosnih mjera na zaštiti proizvodnih i distributivnih postrojenja čime su, navode, izbjegnuta njihova oštećenja i omogućeno vraćanje u režim rada. Elektroprivreda BiH je u komunikaciji s Elektroprijenosom BiH i Nezavisnim operatorom sistema BiH, vršila postepeno opterećenje mreže, koordiniranim podizanjem proizvodnje i snabdijevanja kupaca.

„Zahvaljujemo se brzoj i adekvatnoj reakciji svih službi koje su radile na rješavanju ovog problema. Pravovremenom reakcijom su spriječeni kvarovi i havarije na ključnoj infrastrukturi, kao i brojne druge posljedice koje bi duži prekid snabdijevanja izazvao, od problema u bolnicama do snabdijevanja građana vodom. Ovakve situacije se povremeno dešavaju i ne možemo ih spriječiti ali možemo raditi na dodatnom jačanju stabilnost elektroenergetskog sistema BiH i unapređenju sistema automatskih zaštitnih mehanizama, koji bi ograničili širenje i ublažili posljedice“, naglašava Buljubašić.

Elektroprivreda BiH uputila je apel svojim kupcima da energiju koriste efikasnije, kako bi bili izbjegnuti problemi u njenoj proizvodnji i distribuciji do krajnjih potrošača.

“Totalni raspad sistema s kojim smo bili suočeni zbog problema izvan naše zemlje, u BiH nije zabilježen u posljednjih nekoliko decenija. „Totalni raspad sistema“ je stručni naziv za situaciju u kojoj je sva proizvodnja prekinuta i nema snabdijevanja električnom energijom iz eksternih interkonekcija. Kvarovi na elektroenergetskoj mreži se povremeno dešavaju u cijelom svijetu i ne mogu se spriječiti, ali se može unaprijediti sistem zaštite i brže restauracije sistema”, poručuju iz EPBiH.

Podsjetimo, nestanak struje dogodio se u BiH, Crnoj Gori, dijelovima Hrvatske, Albanije i Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare