Direktor NUB-a otišao u penziju, radnici tvrde: “Isplatio sebi otpremninu, a mi nismo primili augustovsku platu”

Vijesti 06. sep 202417:42 1 komentar
Studomat.ba

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina sa današnjim datumom je otišao u penziju, a uposlenici ove ustanove su ogorčeni navodeći da je sebi isplatio otpremninu dok oni nisu primili ni augustovsku platu.

“Nakon višemjesečne borbe NUBBiH sa kojom je upoznata cjelokupna javnost, vezano za rješavanje pravno-finansijskog statusa institucije, ali i odlaska u penziju direktora Ismeta Ovčine, zaključno sa današnjim danom, obavještavamo javnost da je Ovčina otišao u penziju, nakon punih 19 godina mandata”, naveli su.

NUB BiH prijeti zatvaranje, posljednji vapaj upućen na protestnoj šetnji: Šta ovo znači za našu zemlju?

Dalje su se dotakli i plate koju nisu primili za august.

“Napominjemo, uposlenici nisu dobili augustovsku platu, jer na računu NUBBiH nema dovoljno sredstava, međutim, Ismet Ovčina je samostalno i samoinicijativno isplatio otpremninu za odlazak u penziju, iako na računu institucije nije bilo sredstava za ovu namjenu. U svakom slučaju, smatramo da je ovaj postupak Ovčine bio krajnje nekorektan i nemoralan prema uposlenicima”, poručili su iz NUBBiH.

“NUB BiH će se zatvoriti 25. augusta 2024. godine simbolično – istog dana kad je spaljena u zgradi Vijećnice 1992. godine”

Podsjetimo, uposlenici NUBBiH proživljavaju agoniju budući da ovoj ustanovi nije riješen pravno-finansijski status, a što je prouzrokovalo i nedostatak sredstava za njeno funkcionisanje, ali i rad uposlenika. Osim toga, bilo je važno riješiti i pitanje uprave i imenovanje novog dikrektora prije nego Ovčina ode u penziju.

Protestima i prekidima rada su upozoravali i nastojali skrenuti pažnju na problem nakon čega je reagovala Vlada Federacije BiH iz koje su obećali da će se nastojati pronaći najadekvatnija rješenja ovog problema.

Nikšić i Duraković s predstavnicima NUBBiH: Ova važna institucija ne smije prestati s radom

Nakon tog sastanka, radnici su prekinuli obustavu rada, ali sudeći prema ovom najnovijem njihovom istupu javnosti, može se reći da se nije mnogo toga učinilo kako bi se stvari pomakle “s mrtve tačke”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare