Direktori šumskih preduzeća RS idu u pritvor, SNSD-ov kandidat za načelnika izbornu kampanju provodi iza rešetaka

Vijesti 30. aug 202414:40 0 komentara
Crna hronika info (Bašević i Dodik)

Okružni sud u Istočnom Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Slavenu Gojkoviću, bivšem vršiocu dužnosti direktora JP Šume Republike Srpske, Strahinji Baševiću, v. d. direktora Šumskog gazdinstva "Romanija" Sokolac i Janku Golijaninu, bivšem v. d. direktora ŠG "Visočnik" Han Pijesak.

Odlučujući o prijedlogu okružnog javnog tužioca, sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Istočnom Sarajevo, donio je rješenje kojim se prema osumnjičenim određuje mjera pritvora u trajanju od jednog mjeseca.

Oni se, podsjetimo, sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja u javnom preduzeću Šume Republike Srpske i više šumskih gazdinstava u periodu od februara do aprila 2020. godine na području općina Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad, i to Slaven Gojković kao v.d direktor Šume Republike Srpske, Strahinja Bašević kao v.d. direktor ŠG “Romanija” Sokolac, Mladen Jakić kao v.d. direktor ŠG “Sjemeć” Rogatica, Janko Golijanin kao v.d. direktor ŠG “Visočnik” Han Pijesak i Lazo Čarkić kao v.d. direktor ŠG “Panos” Višegrad, iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja kojom prilikom su nanijeli štetu budžetu Republike Srpske i to na način da su svjesno kršili Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, zloupotrijebivši hitnost navedenu u Naredbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, iako su znali da opštine Sokolac, Višegrad, Han Pijesak i Rogatica nisu proglasile elementarnu nepogodu te su iskoristili okolnosti proglašenja pandemije koronavirus, koja je od strane Svjetske zdravstvene organizacije proglašena na globalnom nivou.

Predložen pritvor za uhapšene direktore šumskih preduzeća u RS

Gojković i Golijanin uhapšeni su 26. augusta, a Bašević dan kasnije nakon što se predao policiji.

Uhapšena četiri direktora šumskih preduzeća u RS, u bjekstvu SNSD-ov kandidat za načelnika Sokoca

Njima je pritvor određen jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva te da će boravkom na slobodi imati priliku i utjecati na svjedoke, te uništiti, sakriti, izmijeniti dokaze ili tragove važne za krivični postupak.

Osim njih, u ovom predmetu su osumnjičeni još Lazo Čarkić, v.d. direktora ŠG “Panos” Višegrad i Mladen Lakić, v.d. direktor ŠG “Sjemeć” Rogatica. Međutim, za njih dvojicu nisu saoopćene preduzete mjere.

Međutim, specifično u ovom procesu jeste činjenica da će naknadno uhapšeni Bašović, koji je inače kadar SNSD-a i kandidat te stranke za načelnika Sokoca na ovogodišnjim lokalnim izborima, izbornu kampanju provesti u zatvoru budući da će iza rešetaka biti najmanje do kraja septembra.

Također, važno je istaći da prema trenutnom zakonu Bašović ima pravo ostati kandidat na izborima i za to ne postoji prepreka sve dok ne bude presuđen i to na kaznu koja je duža od šest mjeseci.

Sve dok se to ne desi, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će Bašovića smatrati kandidatom i dodijeliti mu i mandat ukoliko ga osvoji, a sve dok i ako zvanično ne bude osuđen.

Ovakav tretman važi i za Ibru Berila koji je uhapšen nedavno u akciji “Incitat” zbog sumnje na zloupotrebu položaja i koji je također kandidat za načelnika Trnova ispred SDA.

Tom prilikom kontaktirali smo CIK odakle su nam detaljno pojasnili na koji način zakon tretira ovakve slučajeve, a što možete pročitati OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!