O Trgovskoj gori i sastanku u Zagrebu: “Spremni smo adekvatno odgovoriti”

N1

Prvi radni sastanak Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora sa hrvatskim predstavnicima biće održan u narednih 15 dana. Šef ovog tima Emir Dizdarević, za N1 je kazao, da će tražiti dokumentaciju koju su do sada oni imali, pristup u toku izvođenja radova i otvorenu komunikaciju što se tiče struke.

Kazao je da možda iz Zagreba donesu i idejni projekat, jer ranije su ga tražili i zahtijevali da bude objavljen na njihovoj web stranici.

Proširenje tima

“Napravit ćemo jednu listu zajedničku, gdje će svako imati priliku da prije puta predoloži šta da tražimo od dokumenta kako bismo imali listu koju ćemo zvanično ostaviti operatoru”, naveo je Dizdarević.

Podcrtao je da Hrvatska ne odustaje od izgradnje ovoj projekta, ali da BiH želi da pojača ekspertski tim sa seizmologima koji će pratiti i ovaj dio koji je Hrvatska raspisala oko javne nabavke seizmoloških stanica i praćenje klizanja terena i zemljotresa koji su se dešavali u posljednje vrijeme.

Govoreći o proširenju ekspertskog tima, kazao je da oni kao ekspertski tim mogu angažovati i seizmologe bez obzira je li odluka prošla ili ne.

“Radilo se o profesoru Hrvatoviću Hazimu koji je seizmolog cijeli životni radni angažman. U tom smjeru se išlo. Bez obzira bio proširen ili ne, mi imamo specifična znanja od specifičnih ljudi, da ih stavimo u funkciju kako bismo što kvalitetnije odgovorili po ovom pitanju. Mi nastavljamo raditi, tako da biće vjerovatno proširen ekspertski tim”, rekao je predsjedatelj ekspertskog tima, dodajući da se spremaju da adekvatno odgovore ako se krene sa izradom na toj lokaciji.

Političko pitanje

A kako stvari sada stoje, Hrvatska ne odustaje, istaknuo je, to je jedina lokacija za tu namjenu.

“Mi sugerišemo pravnom timu, ako nešto uvidimo da nije u skladu sa međunarodnim standardima, i da oni odmah odreaguju, a i da politika stavi svoje primjerdbe”, naglasio je.

Između ostalog, kazao je da je političko pitanje i politička odluka da se gradi takav objekat na toj lokaciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare