Dizdarević: Svi propusti u Gradačcu pokazuju na potpunu izgubljenost policije

Vijesti 24. aug 202310:46 0 komentara

Brojni su propusti sistema u slučaju višestrukog ubistva u Gradačcu, a s razlogom su pod lupom PU Gradačac i Općinski sud u Gradačcu. No, postavlja se pitanje zašto je postupajući tužitelj Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona istragu o tim propustima povjerio policijskom organu koji sam sebe istražuje. Šta očekivati od takve istrage, da li je sudkinja trebala slati rješenje u kojima je odbila mjere ubici, šta je sve trebalo drugačije tog petka razgovaramo sa doc.dr. Sandijem Dizdarevićem, stručnjakom za sigurnost, profesorom kriminalističke psihologije i iskusnim istražiteljem u kantonalnom tužilaštvu u penziji.

Dizdarević je govorio o sporoj reakciji policije nakon zaprimljene prijave.

“Prva stvar je da su mjere uniformisane policije nakon zaprimanja prve prijave u potpunosti zakazale. Moramo imati na umu da je toga dana bio jedan od najfrekventnijih dana u Gradačcu i da policija na lokalnom nivou ne očekuje takve incidente kojima ne može odgovoriti. Da je 22 minute trebalo za 2 kilometra je apsolutno neprihvatljivo”, kaže

Smatra da je to jedan od prvih propusta na temelju kojeg se redaju svi drugi propusti.

“Da je policija došla i nakon 21 minute nakon što je zaprimljena prijava i izvršena provjera tačnosti navoda prijave, od toga trenutka moralo se djelovati u nekoliko pravaca. Gradačac nije velik grad, to je mala kasabica u kojoj svako svakoga poznaje i barem se računa da bi policijski službenici u takvim lokalnim zajednicama trebali jako brzo locirati osobu”, kazao je.

PROČITAJTE JOŠ

Navodi da svi propusti pokazuju potpunu izgubljenost policije.

“Pokazuje apsolutnu nekoordinniranost te policijske stanice kad je u pitanju sav događaj. Nezamislivo je da u jednom takvom takvom gradu pomahnitali ubica nekoliko sati hoda naoružan gradom, a da nema reakcije pa čak i smrtonosne sile koju je svaki policajac imao legitimno pravo da upotrijebi. To je pokazateljonoga što sada imamo, a to je strah svih građana u Gradačcu i gubitak povjerenja u policijske službenike navedene policijske uprave”, kazao je.

Dizdarević je komentirao činjenicu da je Kantonalno tužilaštvo TK istragu povjerilo MUP-u TK, kazavši da je takva odluka pogrešna.

“Tužilaštvo je moralo prenijeti na neki drugi policijski organ. Po mom sudu to bi bila Federalna uprava policije kao blago koordinirajući organ u odnosu na kantonalne organe. Zaboravljamo još jednu činjenicu, tužilaštvo je organ koji provodi istragu i tužilac je taj koji može samostalno poduzeti svaku istražnu radnju. Nisam siguran da je nadležno tužilaštvo dalo tu mogućnost da Uprava policije TK istražuje taj događaj. Ne treba prerano donositi sud jer postoji mogućnost da tužilac provodi istražne radnje samostalno”, pojašnjava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!