Dizdarević za N1: Sebija je bila arogantna kada je imala silu, a sada moli

Vijesti 13. apr 202316:04 1 komentar
N1

Saga o diplomama i akademskom zvanju direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović mjesecima unazad ne dobiva svoj konačni zaplet. No, današnjom odlukom Senata uskoro bi sve moglo biti riješeno. Podsjetimo, Senat je danas dao saglasnost da rektor Rifat Škrijelj postupi po nalogu kantonalne inspekcije i izvrši upravnu mjeru poništenja diplome doktora nauka Sebiji Izetbegović.

Također, danas je donesena odluka Škrijelj neće uložiti žalbu na zahtjev Kantonalne uprave za inspekcijske poslove uprkos zahtjevu Naučno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Podsjetimo, Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu na kojem predaje Sebija Izetbegović traži da rektor Škrijelj uloži žalbu kojom je KUIP zatražila da se Izetbegović poništi diploma doktora medicinskih nauka.

Dekanesa Medicinskog fakulteta: Sebija Izetbegović više ne predaje

Ugledni bh. neurohirug i bivši uposlenik KCUS-a, Kemal Dizdarević u razgovoru za N1 osvrnuo se upravo na ovaj dopis Medicinskog fakulteta, ali i sve postupke Sebije Izetbegović u posljednje vrijeme.

“Iskreno da vam kažem pročitao sam dopis Medicinskog fakulteta i advokata Sebije Izetbegović koji su uputili rektoru i Senatu. U oči upadaju dvije stvari. Prvo da je rektor obavezan da se žali na nalaz Kantonalne inspekcije, a drugo spominju da je narušen ugled Univerziteta ako rektor ne žali. Međutim, moram ovo da kažem. Prvo rektor po zakonu nije obavezan da se uloži žalbu Kantonalnoj inspekcije. I prema mom mišljenju ne treba se žaliti”, kazao nam je Dizdarević.

Potom je dodao:

“Jasno je i da Komisija, Kantonalna inspekcija ima postupke, koji su kompatibilni sa postupcima Senata i rektora. Postoji među njima određena doza sinergije, tako da je potpuno besmisleno sa njihove strane zahtjevati od rektora da se žali i pozivati na njegovu odgovornost. On nema tu obavezu po zakonu da se žali. Druga stvar koja se odnosi na ugled Univerziteta… Naravno, ugled je narušen samom činjenicom da su Medicinski fakultet pa i Univerziet dopustili da osoba koja je imala prosjek 7, nije završila redovnu postdiplomsku nastavu te nije imala uredan akademski put postane redovan profesor na Medicinskom fakultetu. Tim činjenicama se narušava ugled Univerziteta”, naveo je Dizdarević.

“Sebija nije imala uslov za akademsko napredovanje”

Ugledni neurohirurg kazao je i da kada stavimo na stranu što to nije bilo zakonito, da to sve u sebi krije i jedan oblik diskriminacije.

“Znam puno vrsnih doktora, kliničara, hirurga koji su imali loš prosjek, ali su kasnije izrasli u izvanredne doktore. Prema tome, to ne mora ništa značiti za njegov kasniji klinički napredak. Međutim, to je bio jasan uslov da bi on akademski napredovao. Za akademsko napredovanje, bivanje profesorom je potrebno nešto dodatno. Nešto drugo. Potreban je nivo elokvencije, sintetičko mišljenje. Jedan nivo mogućnosti da se ono znanje koje je u čovjeku prezentira prema drugom, na jasan i transparentan način. To je ono što profesor prepoznaje u studentu i njega ocjenjuje. To je uslov za akademsko napredovanje. Sebija nije imala uslov za akademsko napredovanje. Dopuštanje njoj da postane ovo što je bila postala je ustvari diskriminacije onih drugih”, mišljenja je Dizdarević.

No, u razgovoru za N1, Dizdarević nije štedio riječi na račun Izetbegović. Kazao je kako došla u poziciju da počinje da moli.

“Ne mogu se oteti utisku koji u meni izaziva dopis ovih njenih advokata prema rektoru. Ovdje vidimo oslikivanje karaktera Sebije Izetbegović. Kada je bila u poziciji sile, moći onda je bila prepotenta, arogantna, vrijeđala, ignorisala, a sada kada je došla u poziciju da bude pritisnuta u ćošak onda počinje da moli. Ona praktično moli rektora da se žali. Međutim, evo šta bi radio čovjek sa dostojanstvom. Sagledao bi stiuaciju i rekao Komisija i inspekcija su uradila to i to. Sve je to pod okriljem Senata i jasno je da postoji neka interakcija i razumijevanje između komisije i Senata. Onaj koji se osjeća ugroženo angažuje advokata i žali se onom kome se treba žaliti. Ne može se žaliti rektoru i njega moliti da se on žali, pri tome koristit agresivnu retoriku. To govori o mentalitetu. Mi znamo taj psiholški profil. Vrlo je dobro da sve ovo se dešava, da se ogole svi oni koji su sve ovo radili i još uvijek rade čitavom narodu u BiH”, kazao je.

“Novalić mora imati dostojanstvo”

Tokom ove sedmice, u Skupštinu Kantona Sarajevo stigao je dopis sa Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine po zahtjevu aktuelnog premijera Fadila Novalića i to o proceduri za ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju.

“Novalić možda zna računati koliko su dva i dva, to su četiri. Ali on očito ne zna taj kolut naprijed i nazad izvesti jer je smotan. Da bi čovjek bio u toj poziciji i zastupao sve građane i da ne bi bio potrčko, on treba razumijevati socijalne odnose. Mora imati dostojanstvo, treba štiti i sebe i svoju poziciju, ali i narode ispred kojeg upravlja. Ovaj postupak provjere ustanosti jasno je povezan sa Sebijom. To dodatno njega kao premijera srozava u očima ljudi u BiH. Prema tome da bi bio premijer nije dovoljno da znaš dva i dva, moraš znati i kolut naprijed nazad. Odnosno ne biti smotan i potrčko koji na kraju zbog ispunjavanja određenih interesa ispunjava zle namjere”, kazao je Dizdarević za N1.

Senat dao saglasnost rektoru da poništi doktorat Sebiji Izetbegović

Podsjetimo, nakon današnje sjednice Senata Škrijelj je kazao kako argumenti do kojih je došao Univerzitet u proteklih nekoliko mjeseci doveli su do poništenja magisterija, a to je bio uslov za prijavu doktorske disertacije Sebije Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare