Dječak s Downovim sindromom sklonjen s pozornice na priredbi, oglasio se i vrtić

Vijesti 22. dec 202210:22 1 komentar
Screenshot

Bh. javnost je ostala šokirana snimkom koji se proširio na društvenim mrežama, a na kojem je prikazan dječak Jakov koji je, kako je njegova majka navela, isključen iz proslave koja je organizovana u vrtiću koji pohađa u Širokom Brijegu zbog Downovog sindroma. Sada su se oglasili iz vrtića kazavši da nije istina to što navodi majka dječaka.

Video koji je majka dječaka objavila na Instagramu u kratkom vremenskom periodu postao je viralan i naišao je na brojne komentare podrške majci koja je ovo objavila, a osudu na zaposlene u vrtiću “Trnoružica” u Širokom Brijegu sa direktoricom na čelu.

Naime, majka dječaka je uz video napisala sljedeće:

“Dok su se drugari zabavljali, pjevali i plesali na priredbi, Jakov je ostavljen da sjedi na klupi. Jakov nije imao priliku učestvovati na priredbi. Jakovu je oduzeto pravo da bude dijete, da se igra, da se druži s vršnjacima iz vrtića. Na pitanje njegove majke zašto njeno dijete nije učestvovalo na priredbi i zašto je ostavljen na klupi da čeka dok se priredba završi, direktorica vrtića joj je odgovorila da ima još 10 vrtića te da može prepisati u drugi, ako joj se ne sviđa vrtić u koji ide njeno dijete. Strašno! Mnogo je Jakova, sigurno koji u vrtićima i školama dijele sudbinu ovog nedužnog dječaka. Veliki broj djece se ostavlja po strani, jer su različiti: po boji kože, po fizičkom izgledu, po sporijem rastu i razvoju… – nažalost ovo je surova realnost!”, napisala je majka dječaka, Dragana Mandić.

Ona je još poručila “Mi idemo naravno, ali nećemo šutjeti i staviti sve pod tepih, to ne zaslužuje niko, a najmanje dijete od 5 godina.

“Mnogo je problema koji nas okružuju, a na koji kao društvo šutimo i trpimo. Ne smijemo šutjeti, svako treba odgovarati za svoje postupke, ne možemo samo pričati o problemima, trebamo iste prijavljivati, pokušavati riješiti. Ovaj slučaj i svaki onaj u kojem se dijete zapostavlja namjerno, treba da bude prijavljen, nijedno dijete ne smije biti zapostavljeno, zlostavljano niti maltretirano!!!”, zaključila je.

Odgovor vrtića

Iz vrtića su poručili da se radi o neistinama i da je majka “netačno i neobjektivno” opisala događanja na božićnoj priredbi.

“Obraćamo Vam se povodom neistinitih navoda gospođe Dragane Mandić koje je ista iznijela dana 21.12.2022. godine na društvenim mrežama, a koje neistinite navode su kasnije prenijeli pojedini internet portali. Potaknuti pisanjem gospođe Dragane Mandić, čije je dijete, kao dijete s poteškoćama u razvoju korisnik usluga Dječjeg vrtića ‘Trnoružica’ u Širokom Brijegu, uposlenici vrtića odgovorno tvrde da je gospođa Dragana Mandić netačno i neobjektivno iznijela činjenice i opisala događanja na božićnoj priredbi u vrtiću koja se održala 20.12.2022. godine”, naveli su iz vrtića “Trnoružica”.

Dalje su pojasnili da su tokom priredbe učestvovala sva djeca svih grupa među kojima su i ona sa poteškoćama u razvoju.

“Apsolutno su neistiniti navodi kako je dijete s poteškoćama bilo izdvojeno ili da mu nije bilo dopušteno učestvovati na priredbi. Izdvajanje bilo kojeg djeteta nije bila namjera, niti je praksa uposlenika vrtića bilo koga diskriminirati ili ugrožavati, a pogotovo ne djecu sa poteškoćama u razvoju”, zaključili su u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare