Dječija nedjelja obilježena u pet gradova Federacije BiH: Karavan dječije radosti ove sedmice putuje kroz Hercegovinu

Vijesti 21. okt 202415:49 0 komentara
Saopćenje

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji s Ministarskom koordinacijom i Plazma Sportskim igrama mladih, obilježava Dječiju nedjelju u deset gradova kroz deset kantona Federacije BiH.

Karavan dječije radosti tokom protekle sedmice proputovao je kroz Cazin, Žepče, Sarajevo, Goražde i Tuzlu. Ova manifestacija, pod motom “Igramo zajedno, sanjamo zajedno” ima za cilj podizanje svijesti o pravima djece i važnosti njihovog poštovanja, a do sada je u njoj učestvovalo više od 4.500 djece.

Osim zabavnog i edukativnog dijela događaja mališani se imaju priliku takmičiti u igri između dvije vatre, utrci na 60m i disciplini štafeta u kojoj zajedno nastupaju djeca sa i bez poteškoća u razvoju.

U Cazinu je više od 1.090 mališana iz Unsko-sanskog kantona ispunilo gradsku dvoranu, uz prisustvo ministrice zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona Zemine Kadirić. U Žepču je centralna manifestacija u Zeničko-dobojskom kantonu okupila više od 800 mališana, zajedno s ministrom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antoniom Šimunovićem.

Dječija nedjelja u Sarajevu obilježena je uz prisustvo 820 učesnika, a plamen prijateljstva zajedno sa djecom zapalili su federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i kantonalna ministrica Enda Pavić Pečenković.

“Djeca su naše najveće bogatstvo, a naša je dužnost osigurati im svijet u kojem će se njihov glas čuti”, istakao je Delić.

U Goraždu je centralna manifestacija okupila 790 mališana, uz podršku ministra zdravstva i socijalne politike BPK Senada Čelje i ministrice obrazovanja Adise Alikadić-Herić, dok su se u Tuzli mališanima pridružili ministar za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona Fadil Alić i Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika.

Ovo je prva sedmica Dječije nedjelje, a narednih pet dana Karavan radosti će obići Orašje i gradove Hercegovine, uključujući Livno, Mostar i Široki Brijeg. Pokrovitelj manifestacije je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa Ministarskom koordinacijom u oblasti socijalne politike FBiH i Plazma Sportskim igrama mladih započelo je obilježavanje Dječije nedjelje u Federaciji BiH. Karavan dječije radosti, pod motom „igramo zajedno, sanjamo zajedno“ posjetio je Cazin, Žepče, Sarajevo, Goražde i Tuzlu.

Obilježavanje Dječije nedjelje u Federaciji BiH ove godine je zamišljeno kao svojevrsni karavan radosti, sporta i druženja koji će posjetiti 10 kantona. Manifestacija ima za cilj podizanje svijesti o dječjim pravima, koja su sadržana u Konvenciji o pravima djeteta, te promovisanje važnosti njihove zaštite i poštivanja kod donošenja odluka koje utječu na djecu. Ideja je da djeca u Federaciji BiH na jedinstven način obilježe svoju sedmicu, ispunjenu radošću, promocijom dječijih prava, smijehom i zajedničkom igrom.

Pored zabavnog i edukativnog dijela mališanima imaju priliku da se takmiče u igri između dvije vatre, utrci na 60m i disciplini štafeta u kojoj zajedno nastupaju djeca sa i bez poteškoća u razvoju.

Cazin je bio domaćin obilježavanja centralne manifestacije Dječije nedjelje u Unsko-sanskom kantonu. Više od 1.090 mališana iz Cazina, Bužima i Bosanskog Petrovca ispunilo je gradsku dvoranu. Podršku mališanima svojim dolaskom pružila je Zemina Kadirić, ministrica zdravstva, rada i socijalne politike u Vladi Unsko-sanskog kantona.

Nakon Cazina karavan radosti je posjetio Zeničko-dobojski kanton i grad Žepče. U dvorani KŠC “Don Bosco” se okupilo više od 800 mališana, učenika osnovnih škola iz Žepča, Tešnja, Zavidovića i Zenice. Osnovnoškolci su ovaj dan obilježili zajedno sa djecom sa poteškoćama u razvoju iz Javne ustanove Dom Zenica i Udruženja Dlan, učenicima iz Male škole Vareš, djecom iz Doma za nezbrinutu djecu, korisnicima Doma za učenike iz Zenice i Antoniom Šimunovićem, ministrom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje

Djevojčice i dječaci su iskoristili priliku da svojim porukama skrenu pažnju odraslima da imaju pravo na jednake mogućnosti, odrastanje u miru, ljubav i podršku, bezbrižnu igru i uvažavanje mišljenja, a koja su sadržana u UN Konvenciji o pravima djeteta.

Dječija nedjelja u Kantonu Sarajevo je obilježena uz učešće 820 učenika iz deset osnovnih škola s područja Novog Grada, te JU Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, KJU Doma za djecu bez roditeljskog staranja, SOS Dječijih sela, hraniteljskih porodica, djece koja se liječe od malignih oboljenja i vrtića Vrtuljak.

Zajedno sa mališanima, predstavnicima škola i institucija, plamen prijateljstva zapalili su Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike i Enda Pavić Pečenković, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić naglasio je važnost obilježavanja Dječije nedjelje, kazavši da su djeca naše najveće bogatstvo, te da je naša dužnost graditi svijet u kojem će se njihov glas čuti.

“Dječija nedjelja nas podsjeća da trebamo ulagati u budućnost kroz prepoznavanje prava djeteta i stvaranje okruženja u kojem djeca mogu slobodno sanjati, igrati se i razvijati se u okruženju koje prepoznaje i poštuje njihova prava”, poručio je Delić.

Nakon Sarajeva veseli karavan radosti stigao je i u Goražde koje je bilo domaćin centralne manifestacije u Bosansko-podrinjskom kantonu. Gradska dvorana je bila ispunjena osmijesima više od 790 mališana, učenika osnovnih škola iz Goražda, Ustikoline, Vitkovića i Ilovače.

Učesnicima su se pridružili Senad Čeljo, ministar zdravstva i socijalne politike BPK, Alikadić – Herić, ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK a posebni gosti su bili korisnici Udruženja za pomoć i podršku porodici, djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju “Buđenje”.

Tuzla je bila domaćin obilježavanja Dječije nedjelje u Tuzlanskom kantonu. U dvorani Mejdan okupili su se mališani iz osnovnih škola sa područja grada Tuzle, Teočaka, Kladnja, Gornjih Živinica, Stupara.

Njima su se pridružili i korisnici iz JU Zavod za odgoj i obrazovanje djece sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju, JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, Udruženje Hrabro srce, Centar Koraci nade, Centar Eduland te Fadil Alić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona i Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika za Službu za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu Grada Tuzle.

Veseli karavan radosti svoje putovanje nastavlja u Orašju, Livnu, Mostaru i Širokom Brijegu. Pokrovitelj manifestacije je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!