Đonlagić: HDZ od 2018. svu priču o Izbornom zakonu temelji na neistinama

Vijesti 07. feb 202218:16 > 21:09 4 komentara
N1

Član državnog parlamenta, Dženan Đonlagić iz DF-a danas je za N1 govorio o političko-ekonomskoj situaciji u BiH te razlozima zašto DF neće učestvovati u pregovorima koji su najavljeni u četvrtak.

Novi sastanak u četvrtak, bez DF-a?

DF neće doći i to ne može uspjeti. Važno je objasniti građanima šta je naopako u cijelom postupku. Početne postavke su naopake. Vi ne možete razgovarati o izmjenama Izbornog zakona kada su početne postavke takve da ne ispunjavaju ono što je obaveza BiH, a obaveza BiH je implementirati sve presude Evropskog suda u Strazburu. Ne samo Sejdić i Finci, nego sve presude što zapravo znači otkloniti sve oblike diskriminacije u Izbornom zakonu“, kazao je Đonlagić.

Kako je dodao, prijedlozi koji su na stolu ustvari produbljuju etnički koncept modela izbora.

Prijedlozi koji su na stolu ne otklanjaju to, nego dalje produbljuju to i cementiraju etnički koncept modela izbora. HDZ od 2018. pa na ovamo svu priču oko Izbornog zakona temelji na neistinama. Prvo, u smislu da Venecijanska komisija podržava njihov prijedlog HDZ-a koji je bio na stolu vezano za dvije izborne jedinice u FBiH. To je apsolutno netačno. Najveća pravna instanca u EU je Venecijanska komisija, potpuno sam siguran da ne stoji iza takvog prijedloga. Znam ranije stavove Venecijanske komisije i znam da to tijelo ne može ići protivno presudama suda iz Strazbura“, kazao je i dodaje:

“Drugo, Dragan Čović danas također govori brutalnu neistinu da će izbori biti nelegalni jer nije implementirana presuda u slučaju Ljubić. Presuda jeste implementirana i donesena je 2016. godine. Kako su raspisani izbori 2018. i kako su provedeni? HDZ je učestvovao na tim izborima i oni su legalni”.

Đonlagić je istakao da se presude tiču izbora delegata u federalni Dom naroda, te da nemaju veze sa Predsjedništvom.

Presuda vrlo jasno kaže da su određene odredbe iz Izbornog zakona brisane. Dakle, one su brisane i one ne postoje. Ta presuda se ticala izbora delegata u federalni Dom naroda, ništa u vezi Predsjedništva ta presuda nije kazala. HDZ neprestano insistira na priči o izboru članova Predsjedništva, niti ijedna presuda ni domaća ni međunarodna nije osporavala izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Kako vi možete tvrditi da je neko nelegitimno izabran ako ne postoji nijedna presuda, i ako ste se i vi u toj utrci za člana Predsjedništva takmičili po istom izbornom zakonu“.

“Ovo ne može uspjeti jer nema kompromisa između etničkog i građanskog. Oni traže da u Ustavu piše da će član Predsjedništva biti iz HDZ-a. Ne može biti četvrti član, kakav četvrti član? Ne možemo banalizirati. Ova zemlja je u sudaru dva koncepta”.

Prijedlog DF-a, kako kaže, se zasniva na građanskom konceptu.

“Imate pet presuda Suda iz Strazbura koje su obavezujuće za državu BiH kao članicu Vijeća Evrope koje vrlo jasno kažu da ne možete ni po jednoj osnovi diskriminirati nijednog građanina ove zemlje da ima pravo da se kandiduje. Imate jednu presudu koja u potpunosti ruši ovaj važeći koncept. Besmisleno je razgovarati o prijedlozima na stolu. Prijedlog je vrlo jednostavan, a to je da taj građanin ove zemlje bez obzira kako se zove, gdje živi, gdje boravi ima pravo da se kandiduje za bilo koju poziciju u instituciji vlasti u BiH. To je građanski koncept”.

“Čak i Dejtonski mirovni sporazum na koji se svi pozivaju uređuje BiH na građanskom principu. Aneks 3 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji govori o izborima u BiH, tamo vrlo jasno stoji da će BiH uvažavati principe OSCE-a i dokument u kojem se kaže da će svaki građanin, a ne narodi, ima pravo da se kandiduje. Dakle, to je smjernica u kojem pravcu uređenje BiH treba da ide”.

“To je sudar političkih snaga koji kažu da će tražiti balans da malo bude etničko, malo bude građansko. Mi kažemo da to ne može tako”.

Još je poručio da je obaveza političkih snaga da ne odustanu koliko god da traju pregovori.

“Nemamo pravo da odustanemo, koliko god da ovo traje, koliko god bilo mučno svima nemamo pravo da posustanemo i odustanemo od ovih ideja zato tobože jer neka stranka koristi trenutne mehanizme da blokira u ovom slučaju – HDZ blokira FBiH, a SNSD blokira državni parlament na osnovu postojećih mehanizama blokade koji su ugrađeni u domove naroda”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare