Đonlagić: Očekujemo da narod odluči da li će u Predsjedništvu biti 2:1 za BiH

Vijesti 04. jul 202212:02 > 12:04 4 komentara
N1/F.Z.

Danas je i službeno koalicija Željko Komšić za građansku državu DF-GS predala sve kandidatske liste u prostorijama Centralne izborne komisije BiH u Sarajevu.

Dženan Đonlagić, zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu parlamenta BiH i generalni sekretar DF-a kazao je da koalicija izlazi na izbore u punom kapacitetu.

“Za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, za Parlamentarnu skupštinu, Parlament FBiH i kantonalne skupštine. I naravno za učešće u izbornoj jedinici RS unutar koalicije Pokret za državu i očekujemo da prvi put od osnivanja imamo izabranog poslanika u NSRS”, rekao je Đonlagić.

Kazao je da ovoga puta izlaze s vrlo jasnom porukom, vrlo jasnom idejom i politički konzistentnom, te kako videbuduće uređenje BiH na građanskim principima.

“Želimo tu ideju suočiti u političkoj areni BiH i tražiti podršku od građana ove zemlje da konačno BiH uredimo po onim vrijednostima kakve važe u svim zemljama članicama EU, jednaka vrijednost glasa, i da smo svi jednaki u ovoj zemlji pred Ustavom i zakonima”, kazao je Đonlagić.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

Na pitanje da prokomentariše Čovićev poziv prema ostalim strankama da ne kandiduju Hrvate na listama, Đonlagić odgovara:

“To je još jedan u nizu aparthejda i diskriminatornih poziva politike, koncepta HDZ-a, mi ne personaliziramo te pozive, i ne zanima nas ko personalno učestvuje ispred HDZ-a. Mi građanski koncept upravo suprotstavjljamo tom političkom konceptu”.

O kolaciji s SDA navodi “važno je biti dio parlamentarne većine, mislim da smo u strateškom smislu ispunili svoja predizborna obećanja. Bili smo politički konzistentni, čisti dokaz za to je učešće ministra odbrane na posljednjem NATO samitu. NATO se opredijelio da mu je BiH jedan od strateških partnera”.

Očekuju li pobjedu Komšića?

“Mi očekujemo da narod ove zemlje, dakle izborna jedinica Federacija koja glasa za dva člana Predsjedništva, odluči da li želi u Predsjedništvu BiH imati odnos 2:1 za BiH ili protiv BiH”, naveo je Đonlagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare