Đonlagić: Pregovori koje je organizovala Delegacija EU su promašaj

Vijesti 18. mar 202213:46 2 komentara
F.Z./N1

Generalni sekretar Demokratske fronte Dženan Đonlagić, pri izlasku iz zgrade Delegacije EU u Sarajevu u kojoj se odvijaju pregovori oko izmjena Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, poručio je da su format i sadržaj tih razgovora potpuno promašeni.

Kako kaže Đonlagić, organizovana su dva paralelna sastanka.

“Sa različitim temama i različitom strukturom političkih stranaka koje imaju ili nemaju politički kapacitet u Parlamentu BiH i zato rezultat neće biti efikasan. Za ovaj format razgovora koji je važan u vezi sa implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava, amandmani na Ustav i prateće izmjene Izbornog zakona su pozvali samo neumske pregovarače, a za ovaj dio o integritetu izbornog procesa i uvođenju informacionih tehnologija u izborni proces su pozvali političke predstavnike stranaka iz Neuma plus građanske stranke. Dakle, formalni poziv građanskim strankama DF-u, SDP-u i Našoj sranci za učešće na temu ustavnih amandmana i izmjena izbornog zakona nikada nije upućen. Ovo što se dva dana dešava u zgradi Delegacije EU u Sarajevu nije put za rješavanje ovog pitanja je u ovoj priči oko izmjena Ustava i pratećih izmjene Izbornog zakona imate predstavnike političkih stranaka koje u Predstavničkom domu Parlamenta BiH nemaju nikako ili imaju jednog zastupnika. Dakle, radi se o potpuno promašenom formatu organizacije ovih razgovora od strane EU delegacije”, rekao je Đonlagić.

Kada je riječ o integritetu izbornog procesa, Đonlagić navodi da su izuzetno zainteresovani za uvođenje informacionih tehnologija u izborni proces.

“Da bi dekriminalizirali izborni proces u kojem smo imali svakakva iskustva u prethodnim ciklusima. Nema predstavnika SNSD-a, a on ima kontrolni paket u Domu naroda državnog Parlamenta. Dakle, šta god se razgovaralo i dogovorilo oko integriteta izbornog procesa jučer i danas, ne može proći ni biti usvojeno jer predstavnika SNSD-a nema u ovom dijelu razgovora. U ovom dijelu ustavnih amandmana u kojem se razgovara sa neumskim sastavom, imate prisutne predstavnike političkih stranaka koji nemaju politički kapacitet niti dovoljan broj ruku i zastupnika”, poručio je Đonlagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare