Đulić: Rušenje institucija države moderni oblik neofašističkog djelovanja

Vijesti 08. maj 202110:54 > 13:30 2 komentara
N1

U Novom Danu govorili smo o antifašističkim vrijednostima i Danu pobjede nad fašizmom. Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, javio se uživo iz Jablanice gdje se obilježava 78. godišnjica Bitke za ranjenike.

“U toj bici fašističke snage su odlučile da unište narodnooslobodilačku vojsku i mudrošću vrhovnog komandanta partizanska vojska je spašena, ali ono što je najznačajnije, tu je donesena jedna odluka, naredba, jedna ljudska naredba, ranjenike ne smijemo ostavii. To se nije desilo ni u jednoj bici tokom Drugog svjetskog rata. Partizani su bili na pravoj strani historije za razliku od onih čiji sljedbecni danas vladaju”, kazao je Đulić.

Kako je naveo, u Jablanici se danas nalaze da bi se sjetili te slavne prošlosti iz naše historije.

“Mi nismo zakovani u prošlosti, hoćemo da poručimo da se moramo nadahnuti tom slavnom prošlošću kako bismo mogli graditi budućnost. Mi smo zagledani u sutra koristeći iskustva koja su Titovi partizani imali te četiri godine. Borba za slobodu, socijalnu pravdu, jednakost i ravnopravnost. Imamo danas istu situaciju, sve nam je to uskraćeno ili onemogućeno u nekim dijelovima ove zemlje i hoćemo da poručimo narodu učimo iz onoga što je okupilo narode i narodnosti, sve građane bivše nam države”.

Kako je kazao, fašizam i fašističko djelovanju bujaju oko nas.

“Primjera radi, šta su dvije škole pod jednim krovom, šta su konstante priče o promjenama granica, šta je negiranje države, a stajati na čelu države, šta su priče o mirnom ili ne znam kakvom razlazu i disoluciji, šta je rušenje svih institucija države nego jedan moderni oblik neofašističkog djelovanja. Kada to shvatimo onda će biti mnogo lakše svemu tome se suprostaviti”, naveo je on.

Povodom 78. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi i 76. godišnjice pobjede nad fašizmom delegacije SABNOR-a Bosne i Hercegovine i kantonalnih udruženja SABNOR-a BiH te načelnik opštine Jablanica danas će položiti cvijeće i odati počast svim borcima koji su dali živote u borbi za pobjedu nad fašizmom.

Polaganje cvijeća biće upriličeno na platou Muzeja “Bitke za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici u 12 sati.

Ove godine se obilježava i 80. godišnjica opštenarodnog antifašističkog ustanka bh. naroda i narodnosti, Dan ustanka naroda u Bosni i Hercegovini pa će, u znak sjećanja, u 11:50 sati u Neretvu biti spušteno osamdeset karanfila.

Ove godine zbog pogoršane situacije izazvane koronavirusom, kao i preporuka kriznog štaba, neće biti svečane akademije u povodu godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi, saopštili su organizatori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare