Dobra vijest za penzionere u FBiH: Uvećane penzije već od narednog mjeseca

Vijesti 19. maj 202313:22 6 komentara
N1/Arhiv

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine održala je danas 3. redovnu sjednicu na kojoj donojela nekoliko odluka, a među njima je i da će povećanje penzija, koje je prema odluci prethodnog saziva vlade trebalo krenuti od julske penzije, krenuti već s narednom uplatom, odnosno penzije za maj.

“Prijašnja vlada je donijela odluku da vanredno povećanje stupi na snagu jula 2023. godine, a nova Vlada je donijela odluku da proširi obim mjeseci i isplate penzije od maja će biti veća za 3,9 procenata”, rekao je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH.

U ovu svrhu je Vlada FBiH osigurala dodatnih 14 miliona KM.

Delić je rekao preko milion ljudi u FBiH prima neku vrstu socijalne pomoći ili penziju i to najminimalnija primanja te da bi se to promijenilo treba se promijeniti poslovni ambijent. Ponovio je kako omjer zaposlenih i penzionera nije dobar.

“Treba poboljšati poslovni ambijent. Drago mi je da smo razgovarali sa Svjetskom bankom o velikom višemilionskom projektu o zapošljavanju u FBiH. Nadam se da ćemo moći pričati o kompanijama koje se bave visokim naprednim tehnologijama i pružaju visokokvalitetna i dobro plaćena radna mjesta, da mladi više neće odlaziti itd”, rekao je Delić.

Danas je utvrđen Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i on će uskoro biti upućen u parlamentarnu proceduru. Premijer FBiH Nermin Nikšić naveo je kako je ovaj zakon većinski uradila prethodna vlada.

Premijer FBiH je rekao i to kako će sredstva izdvojena za Unsko-sanski kanton biti operativna od ponedjeljka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare