Dobrača: Od srijede, spasili smo ukupno 10 osoba

Vijesti 12. feb 202317:36 0 komentara
FENA

Ekipa Gorske službe za spasavanje općine Novi Grad Sarajevo se nalazi u turskom gradu Antakya i upravo smo locirali dva tijela, pa tako da sada prosijecamo betone, ploče da bi došli do tih tijela da ih izvadimo - kazao je Feni Fahrudin Dobrača, vođa tima Gorske službe za spasavanje sarajevske općine Novi Grad.

Istakao je da je bilo i nekoliko prijava o živim osobama.

“Kolege iz turskih službi spasavanja jutros su izvadili živo dijete od pet godina”, kazao je Dobrača.

Istakao je da je ekipa bh. spasioca do sada pronašla i izvadila više od 20 mrtvih tijela iz ruševina, otkako je stigla u Tursku, tj. od srijede.

“Od srijede kako smo tu, spasili smo ukupno 10 osoba, u koordinaciji sa turskim spasilačkim timovima. Informirali smo se o svim našim spasenim i svi su u dobrom stanju, niko nije teže povrijeđen”, kazao je Dobrača.

Dodao je da je dobio informaciju i da su spasioci iz Republičke uprave civilne zaštite RS spasili djevojčicu sa kolegama iz Turske.

“Svi mi koordinirano i radimo to zbog govornog područja. Vlada jedan ozbiljan sistem u sistemu spasavanja”, kazao je Dobrača.

Dodao je kako se danas urušila još jedna zgrada na terenu gdje se nalazi njegova ekipa.

“Upravo iza mojih leđa se srušila zgrada. Krećemo u akciju potrage za jednim tijelom koje smo već locirali, ali nismo ga mogli izvaditi, zato što je bilo priklješteno velikim, teškim betonima, i na nezgodnom je mjestu. Sada bageri razrušavaju tu zgradu i za nekih 15-20 minuta ćemo pristupiti i tu vađenju tijela. Jučer smo pronaši mrtvu jednu cijeli porodicu, majka, otac i dijete, zagrljene, i to je jedna velika stresna situacija za nas. Malo je stresno, svaki dan se susrećemo s tim. Dugo je vremena prošlo, ali hvala Bogu još se pronalaze živi ispod ruševina, što su sretne vijesti i to razbija stres”, kazao je Dobrača.

Dodao je da je veliki broj Bosanaca i Hercegovaca došao da pomogne.

“Boga molimo da nađemo što više živih ljudi, to nam je jedina svjetla tačka i satisfakcija u ovom svemu”, kazao je Dobrača.

Situaciju na terenu u Turskoj i Siriji, iz minuta u minut, pratimo na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!