Dodik: Ako se bude insistiralo da se priklonimo sankcijama, ja to neću dozvoliti

Vijesti 23. feb 202214:58 > 15:06 7 komentara
N1

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je održao konferenciju za medije gdje je govorio o aktuelnim političko-ekonomskim temama kako u zemlji, tako u svijetu. Odgovarajući na pitanje novinarke N1, Dodik je kazao da niko od članova Predsjedništva nije tražio sjednicu na kojoj će se razgovarati o zauzimanju stava o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

Dodik je kazao da je BiH, kao i sve druge zemlje, dužna da zauzme vanjsko-politički stav za različite događaje i vrijeme.

Za svaki događaj i svako vrijeme, BiH je dužna kao i sve druge zemlje da zauzme spoljno – politički stav. Jedino mjesto gdje se to može desiti je Predsjedništvo BiH. Ovo sada je sasvim nova situacija, činjenica da je Rusija priznala ove dvije pokrajine koje su doskora bile u posebnom statusu je jedna nova situacija. Niko od Predsjedništva nije tražio sjednicu da se o tome razgovara. Kada se bude, ako bude takve sjednice vjerovatno će se neki i pozvati na to. Što se tiče moje pozicije, smatram da trebamo ostati bez suvišnih komentara o tome da li je neko u pravu ili nije, apsolutno je najkorisnije za nas da ostanemo neutralni“.

Poručio je da je neprihvatljivo da se priključi bilo kom paketu sankcija za Rusiju.

Za nas je neprihvatljivo da se priključimo bilo kom paketu sankcija koji bilo ko predlaže za Rusiju i mi to nećemo dati. Naprosto, jer smatramo da to nije korisno, ni za Bošnjake. Politika koju smo mi iz RS vodili da se Rusija ne sanckioniše, doprinijela je nekim firmama iz FBH za koje je znam da su izvozile na rusko tržište veoma uspješno. Tu negdje je firma iz RS i FBiH koje su podjednako izvozile na rusko tržište, zahvaljujući politici da se ne svrstavamo u bilo šta. Ukoliko budemo išli dalje, onda ćemo morati pojačati podjele po svim pitanjima i to će postati unutarnje političko pitanje. Zato predlažem da ostanemo neutralni. Ako se bude insistiralo da se priklonimo sankcijama Rusiji, naravno ja to neću dozvoliti i reći ću zašto neću“.

Dodik: BiH da ostane neutralna, ne mogu dozvoliti ugrožavanje odnosa s Rusijom

“Svaki događaj i manji od ovog je podrazumijevao da se sastane Predsjedništvo i da se to razmotri. Ja sam bio na svim sjednicama u Predsjedništvu, to kako ja glasam je vezano za drugo pitanje. Neće nam valjda propisivati kako ćemo glasati po određenim pitanjima”, kazao je Dodik.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, oglasio se nedavno putem Twitter naloga, upozorivši kako Republika Srpska neće dobiti oko 600 miliona eura evropskih sredstava za izgradnju dijelova Koridora Vc, kao i željezničke pruge, na teritoriji ovog entiteta.

Milorad Dodik smatra da je riječ o “politici uslovljavanja”.

Sad je malo odjednom postala EU agilna oko ovog pitanja, sada je kao nešto nema. Politika sankcija je politika obustavljanja projekata i u tom pogledu nije korisna. Jeste tačno da moramo izgraditi Koridor Vc od Doboja do Vukosavlja i to je onaj dio koji se finansira, negdje oko 280 miliona eura, 40 posto je donacija EU. Ono što je loše jeste da je to politika uslovljavanja. Koridor VC nije samo interni koridor na području RS, nego panevropski koridor koji treba da koriste i drugi“.

“Vidjet ćemo kako će se to odvijati, mislim da se to sad upotrebljava u političke svrhe da bi se ukazalo na neke stvari, ali ovo nije prvi put. Isto je bilo i onda kada smo godinu dana čekali da se formira Savjet ministara, isto tako EU nije dala distribuciju sredstava”, kazao je Dodik.

“CIK je za nas nezakonito izabran, on je zlonamjerno izabran kao takav i treba da dodatno posluži političkoj konfuziji u BiH. Vidjeli smo to na lokalnim izborima, kada su identične situacije na različitim izbornim mjestima različito tretirane”, poručio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare