Nakon uloženih miliona: Dodik se ponovo oglasio optužujući Ambasadu SAD-a u BiH

Vijesti 29. mar 202315:19
N1

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ponovo je govorio protiv Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, ali i novca koji je Amerika uložila u bh. entitet Republika Srpska. Za Radio Slobodna Evropa saopšteno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, od 1995. je ova zemlja u BiH uložila sredstva koja premašuju dvije milijarde dolara od kojih se procjenjuje se da je oko 638 miliona dolara, oko jedne trećine, uloženo u RS, .

Zatim se oglasio predsjednik RS Milorad Dodik koji je na Twitteru napisao sljedeće:

“Ambasada SAD u Sarajevu bi mogla da sabere i štetu načinjenu Republici Srpskoj od 1995. do 2023. Sasvim sigurno da višestruko premašuje iznos koji je naveden kao pomoć i ulaganje u infrastrukturu. Bili bismo im zahvalniji da nisu donirali ni dolar, a da su se politički korektno ponašali u BiH. Samo za imovinu Republike Srpske, koju sada pokušavaju da nam otmu, date su desetine hiljada života. Da li su to procijenili na 638 miliona dolara?”, napisao je Dodik.

Sve ovo dolazi nakon što je Vlada Republike Srpske prekinula saradnju sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u BiH, što je saopšteno nakon sjednice Vlade tog entiteta 23. marta.

Naveli su kako su “bili prisiljeni” na takvu odluku, pravdajući je “miješanjem” tih ambasada u “unutrašnje stvari u BiH”.

Tada su dodali da su “uvjereni da ovakvo djelovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH.”

Dodik je inače od ranije na američkoj i britanskoj listi sankcionisanih osoba zbog djela korupcije i narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države BiH.

Iz Ambasade SAD u BiH istakli su da taj put ne koristi stanovnicima Republike Srpske, za koje, navode, Dodik tvrdi da ih štiti.

Koliko SAD ulaže u bh. entitet Republika Srpska?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad