Dodik: Ambasador Murphy vodi privatni rat protiv mene, to mu ne služi na čast

Vijesti 11. apr 202321:00 2 komentara
N1

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske reagovao je na današnju oštru poruku koju su mu uputili iz Američke ambasade u Sarajevu.

Naime, iz ambasade SAD-u su mu danas, između ostalog, poručili da će Amerika stati u zaštitu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te da neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u državi, a nakon što je on kazao da “pokušava uvjeriti Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste bh. institucije”.

Poruka Dodiku iz Ambasade: SAD će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta BiH

Tako je Dodik sada rekao da su se “nekada saopćenja Američke ambasade čitala s pažnjom jer su se oglašavali s jakim razlozima ili jakim porukama onako kako su se oglašavale ambasade velikih sila”.

“Međutim, ambasador SAD-a u Sarajevu Michael Murphy od Američke ambasade napravio je opozicionu partiju sa zadatkom da komentariše izjave predstavnika vladajućih partija i tako svakodnevnim pisanijama ponižava državu koju predstavlja”, kazao je Dodik za Srnu.

Istakao je i to da “BiH niko ne može pomoći ako mi nećemo, ali da ugledu svoje države Murphy može odmoći”.

“Privatni rat koji Murphy vodi protiv mene ne služi na čast ni njemu ni Sjedinjenim Američkim Državama koje bi trebalo da znaju šta Murphy radi u BiH. On nije tumač Ustava BiH niti Dejtonskog sporazuma, niti on ili bilo ko može navesti kojom odredbom je zabranjeno otcjepljenje od BiH”, tvrdi Dodik.

Dodik dalje navodi da zbog građana Republike Srpske želi da istakne da američki ambasador ne govori istinu kada govori o Dejtonskom mirovnom sporazumu i mogućnostima koje je Republika Srpska dobila tim sporazumom.

“Bez pristanka Republike Srpske neće biti saradnje ni sa kim, pa ni sa NATO savezom, ako to bude suprotno interesima Republike Srpske”, poručio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare