Dodik: BiH da ostane neutralna, ne mogu dozvoliti ugrožavanje odnosa s Rusijom

Vijesti 23. feb 202214:42 > 16:12 18 komentara
N1

Za Bosnu i Hercegovinu je najbolje da ostane neutralna, odnosno da se konstituiše stav da se neće svrstavati na bilo koju stranu kada je riječ o situaciji između Rusije i Ukrajine, rekao je član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Osigurati politiku mira i stabilnosti”

Istakao je kako se “njihova politika isključivanja iz NATO struktura pokazala ispravnim jer bi sada, da smo dio NATO-a, a da je izbio sukob u Ukrajini, morali učestvovati”, što, kaže Dodik, “ne bi bio ispravno i dobro za bilo koga u BiH”. Dodao je kako su njihove odluke bile strateške.

“Ne mogu dozvoliti da se donese odluka koja bi ugrozila naše odnose s Rusijom. Smatramo da se treba osigurati politika mira i stabilnosti. Ima dosta dezinformacija, oprečnih i koje služe propagandnoj svrsi. I mi ovdje ne znamo dosta stvari kako se tamo dešavaju”, rekao je Dodik.

Istakao je kako je uvjeren da politike koje vode Zapad su dio strateške orijentacije koja se može vidjeti u onome što je Bizmark govorio o Rusiji i Ukrajini.

“Snaga Rusije može biti potkopana samo ako se od nje odvoji Ukrajina. Oni koji to žele raditi, ne samo da ih moraju odvojiti, već Ukrajinu moraju suprotstaviti Rusiji, brat protiv brata i izmijeniti samosvijest jednog dijela velikog naroda do nivoa da mrze sve rusko i svoj rod, a da to ni sami ne znaju – rekao je kancelar. Imaju oni koji misle da bi takve politike trebalo provoditi i ovdje”, rekao je Dodik.

“Svijet odavno nije isti”

Naveo je kako “ne može prihvatiti stavove dijela Zapada koji kaže da je ova situacija kršenje međunarodnog prava”.

“Ne ulazeći u priču šta Rusija radi, ne stavljajući sa ni na jednu stranu, smatram da o tome mogu pričati oni koji su principijelno za poštivanje međunarodnog prava”, rekao je Dodik dodavši kako su “bombardovali Srbiju i priznali Kosovo te imenovali visokog predstavnika u BiH bez poštivanja pravilnog načina, isti oni koji sada pozivaju na međunarodno pravo”.

“Svijet odavno nije isti, a pogotovo je na novoj dinamici nakon odluka Rusije. SAD, Rusija, Kina i EU trebaju da sjednu i da se dogovore o nekoj novoj održivoj politici koji bi održala svijet mirnim, a ne da nas dovode u stanje strepnji”, rekao je Dodik.

Dodik: Ako se bude insistiralo da se priklonimo sankcijama, ja to neću dozvoliti

Izmjene zakona o CBBiH

Istakao je kako ove tenzije stvaraju dodatni pritisak na ekonomiju, a da se o tome u BiH ne govori. Predložio je da se pod hitno u okviru entiteta razmotre ekonomske politike koje će osigurati stabilnost ekonomije i monetarnog sistema. Naveo je kao će uputiti prijedlog izmjene Zakona o Centralnoj banci BiH kako bi se 400 miliona eura viška novca, za koje Dodik tvrdi da su bez pokrića, moglo dati entitetima, odnosno kako bi CBBiH mogla trgovati domaćim vrijednosnim papirima na domaćem tržištu. Ovaj novac bi, Dodik je rekao, trebao biti utrošen za formiranje entitetskih robnih rezervi.

Također, predlaže i uvođenje novih taksi na uvoz mesa kako bi se poboljšala domaća proizvodnja mesa.

Doživotni zatvor

Predložio je izmjene Krivičnog zakona RS prema kojim se uvela i doživotna kazna zatvora.

“Pojavljuje se izvitoperena praksa da neki osuđenici koji odsluže kaznu, kada se vrate na slobodu, čine ponovo krivična djela. Ima ih koji su to nekoliko puta činili. Zatražit ću od Ministarstva pravde RS da onaj ko je bio presuđen pet godina i ponovo počini krivično djelo, da mu se kazna odmah udupla na 10 godina. A za one koji to urade to treći put treba uvesti doživotni zatvor”, rekao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare