“Dodik će biti još radikalniji po Bošnjake, ali opozicija ne nudi alternativu..”

Vijesti 10. nov 202212:52 5 komentara
Ramiz Salkić za Dan uživo
Ramiz Salkić za Dan uživo

U aktuelnoj priči o popunjavanju Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine posebno je zanimljiva činjenica da bi četvrti delegat iz reda srpskog naroda mogao biti izabran glasovima 'Pokreta za državu' koji se o svom izboru još uvijek nisu zvanično oglasili, a potpredsjednik SDA Edin Ramić je obznanio da će odlučiti tek kroz razgovore koji slijede, na šta su reagovali i pojedini dužnosnici iz FBiH, rekavši kako Dodik ne smije opet dobiti kontrolni paket. O tome da li bi po ovom pitanju trebalo ući u koaliciju sa SNSD-om ili ipak razmisliti o opoziciji, pitali smo i još uvijek aktuelnog potpredsjednika entiteta RS Ramiza Salkića (SDA).

On nam podcrtava da unutar spomenutog pokreta još uvijek nisu zauzeti bilo kakvi stavovi, te da je sve do sada izneseno samo stav pojedinaca.

“Kada u NSRS bude formiran klub poslanika, mi ćemo zauzimati stavove na bazi konsultacija sa našim političkim centralama. Niti na jednom organu SDA na kojem sam bio prisutan nije o ovome odlučivano”, saopštio nam je.

Podsjeća na ‘ranija loša iskustva sa SNSD-om’.

“Pa oni su u pola mandata smjenjivali naše ljude. Ne mislim da će Dodik mijenjati svoju politiku, mislim da će ona biti samo radikalnija i teža po Bošnjake”, naveo je, dodajući kako se onda nameće pitanje smisla učešća u vladi koja će, kako kaže, diskriminirati Bošnjake.

Ipak…

S druge strane, nastavio je, opozicija ne nudi nikakvu alternativu.

“Čak i u situaciji ako mi kao klub budemo imali svog kandidata, koji vjerovatno neće proći, opet će SNSD imati četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH, a opozicija jednog. Još uvijek je neizvijesno. Ako opozicija očekuje da mi podržimo njihovog kandidata, logično je da i oni podrže našeg”, zaključio je, dodajući da isto vrijedi i za Dodika.

Pokret za državu formira svoj Klub u NSRS: “Nećemo slušati sarajevsku čaršiju”

Podsjetimo, o ovoj temi bilo je riječi i nakon prvog postizbornog sastanka ‘Pokreta za državu’ prije nekoliko dana. Tada je, između ostalog, Edin Ramić izjavio kako mediji spočitavaju želju da participiraju u vlasti i da se stvorila loša slika o njima jer žele razgovarati sa SNSD-om. Time, se, tvrdi i opozicija ‘pere’ od lošeg izbornog rezultata.

Danas je na ovakvu izjavu uslijedila i reakcija Damira Arnauta (Naša stranka) koji je naglasio kako su odluku da to više nikada ne urade su trebali donijeti davno – ‘čim su se spoznale razmjere njene pogubnosti za strateške interese BiH i njenih građana’.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare