Dodik: Engleski i ruski jezik će biti dominantni

Vijesti 24. sep 202214:47 8 komentara
Instagram

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da je sastanak sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom bio veoma uspješan, konstruktivan, korektan i konkretan, te da je Rusija spremna da investira i izgradi gasovod i dvije elektrane.

Dodik je rekao da je dobio određene garancije da će biti pronađen način da bh. entitet Republika Srpska dobije dovoljno količine gasa u okviru dosadašnje cijene.

“To znači da je to negdje 460-480 dolara, zavisno od transportnih usluga, za razliku od Evrope koja plaća od 2.000 do 3.000, a vjerovatno će na zimu biti daleko više”, ocijenio je Dodik.

Dodao je da je razgovor sa Putinom odisao punim prijateljstvom i razumijevanjem.

Prema njegovim riječima, Putin je zainteresovan za stanje, ne u smislu kako to prikazuju u Sarajevu i Zapadu, već želi da razumije u kakvom stanju se nalaze prijatelji.

“Na kraju je rekao važnu stvar da smo mi prijatelji, da on nas prepoznaje kao takve i da nikada prijatelje neće ostaviti, šta god sad o tome razumjeli ovi na Zapadu ili u Sarajevu koji benefite naših dobrih odnosa, prije svega sa Ruskom Federacijom i Putinom, koriste kroz gotovo identičnu cijenu gasa koju će imati ovu sezonu grijanja i samo Sarajevo”, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je rekao da je na sastanku sa predsjednikom Ruske Federacije bilo riječi i o rusko-srpskom hramu u Banjaluci i njihovoj zainteresovanosti da pomognu u uređenju i opremanju hrama.

Podsjetio je da u Rusiji studira 45 studenata iz RS-a, da je interes veliki i da će biti očigledno još veći.

“Rusija nudi uslove kao za domaće studente. Važno je i da ovdje počne da se uči ruski jezik. Engleski i ruski jezik će biti dominantni jezici”, poručio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare