Dodik: Erdogan u pravu da je propao sadašnji poredak u svijetu

Vijesti 01. mar 202419:25 0 komentara
AA/ arhiv

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik učestvuje na Diplomatskom forumu u Antaliji gdje se kratko sastao i s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, objavila je Direkcija za komunikacije Turske.

Dodik i Erdogan razgovarali su o ekonomskoj saradnji i realizaciji ranije započetih projekata.

“Razgovarali smo o raznim projektima u RS, prije svega o izgradnji auto-puta, što je bio i ključni razgovor s predsjednikom Erdoganom, koji je veoma zainteresovan da dođe do izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo. Imali smo veoma složen i sadržajan dan u Antaliji, koji je počeo s nizom sastanaka s određenim privrednicima”, objavio je Dodik nakon sastanka.

Dodao je da smatra da tu postoji dobro rješenje, a ostalo je samo da se provedu određene procedure.

“Uslovi koji se ovdje nude za to su nama veoma prihvatljivi. Ta procedura će se morati završiti u što skorijem periodu, kako bi se krenulo u realizaciju. S Erdoganom sam razgovarao i o određenim elementima poljoprivredne saradnje i političke situacije. Ono što je za nas važno, da možemo raditi na dionicama puteva u RS, ne čekajući Federaciju. Imamo dobar dogovor o toj realizaciji”, kazao je Dodik.

Dodik je kazao da je s Erdoganom razgovarao i o BiH, gdje je napomenuo da je za entitet RS prihvatljiva samo ustavna BiH, koja je visoko centralizovana.

“Da se poštuju međunarodni sporazumi i da se prekine s međunarodnom intervencijom”, kazao je Dodik.

Dodik je također pozdravio Erdoganov govor na Diplomatskom forumu “kao realan pristup svim stradanjima” te da je u svom obraćanju osudio licemjerstvo drugih, naročito zapadnih država.

“Predsjednik Erdogan je u pravu da je propao sadašnji poredak u svijetu i da je neophodno uspostavljanje multipolarnog svijeta”, naveo je Dodik na društvenoj mreži X.

Diplomatski forum u Antaliji (ADF) će u naredna tri dana okupiti učesnike iz 147 država i još jednom biti glavno globalno stjecište diplomatije.

Treći Diplomatski forum u Antaliji počeo je danas i tokom trodnevnog programa će okupiti blizu 4.500 učesnika, uključujući 19 šefova država, 73 ministra i 57 predstavnika međunarodnih organizacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!