Dodik govorio o “donatorima” SNSD-a te zašto Vlada kupuje samo ovu rakiju

Vijesti 09. maj 202316:53
N1

Centralna izborna komisija BiH objavila je godišnje finansijske izvještaje stranaka u BiH za 2022. u kojima se, između ostalog, nalazi podatak da je SNSD u toku kampanje za izbore dobio nenovčanu donaciju odnosno poklon u iznosu od 9,5 hiljada konvertibilnih maraka od Svetlane Ražnatović Cece, a sličnu uslugu, tj. nastup od 9 hiljada maraka, "poklonio" je SNSD-u Aleksandar Vuksanović poznat kao Aca Lukas. Danas je Milorad Dodik odgovarao na pitanja novinara o "donatorima" SNSD-a, ali i zbog čega Vlada Republike Srpske nabavlja isključivo jednu vrstu rakije.

Na pitanje zašto Vlada RS nabavlja “Djedovu rakiju”, Dodik odgovara: “Kažu da je najbolja rakija. Preko tendera se nabavlja. I to vas interesuje.”

Potom je novinarima kazao kako imaju distributeri u Banjaluci koji to nabavljaju i da se raspitaju.

Uslijedilo je i pitanje ko i u kom iznosu je plaćao koncerte na završnim mitinzima SNSD-a tokom izborne kampanje i da li je tačno da su Aca Lukas i Ceca besplatno pjevali.

“Sve piše u izvještajima koji su podneseni CIK-u”, kazao je kratko Dodik.

Podsjetimo, kako navodi TI BiH, dolazak Svetlane Cece Ražnatović na završni skup SNSD-a u Banja Luci koštao je 9,5 hiljada maraka što je nerealan iznos budući da je Olimpijski centar Jahorina njeno gostovanje 2018. godine platio 78.000 KM a da se radi o sumnjivoj praksi ukazuje i finansijski izvještaj ove stranke u kom se ovaj nastup u toku izborne kampanje vodi kao poklon. Oba ta nastupa ova stranka je u svom finansijskom izvještaju navela kao vrstu nenovčane donacije koju nije imala obavezu da plati a radi se o iznosu od 18.500 KM. Ovi koncerti bez plaćanja honorara su se održavali kao dio završne tribine SNSD-a u Banjaluci u sklopu predizbornih aktivnosti pred Opšte izbore 2022. godine a monitoring TI BiH je utvrdio da je ova stranka iskazala troškove kampanje za najmanje pola miliona KM manje u odnosu na procijenjene realne troškove. Opširnije pročitajte ovdje.

Komentirajući da li će zabrana ulaska ruskom novinaru i književniku Zaharu Prilepinu biti ukinuta, kazao je kako je njegov pristup da se ukinu zabrane svima.

“To je uspostavljeno u jednom potpuno izopačenom sistemu u kojem su bili Osmica i njegov SDA. To je stvar nadležnih organa. Moj princip je da treba svima da se ukine”, rekao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad