Dodik i Cvijanović poručili Turković: Niko neće snositi sankcije

Vijesti 07. feb 202215:40 > 09. feb 2022 18:13
N1 BiH

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovci Bisera Turković i njoj slični još nisu razumjeli da se na silu ništa ne može postići i da u Sarajevu treba da shvate da su davno prošla vremena nasilnog nametanja.

“Od osobe koja prilikom posjeta stranim državama zaobilazi ambasadore svoje zemlje srpske nacionalnosti ne želimo slušati lekcije. Turković nije nadležna za kreiranje spoljne politike BiH, već je dužna da sprovodi politiku koju usaglasi Predsjedništvo BiH”,  izjavila je Cvijanović Srni nakon što je Turković potpisala odluku kojom prijeti sankcijama diplomatsko-konzularnim predstavništvima za neisticanje zastave BiH.

Cvijanović je napomenula da Turković redovno ignoriše i da se u praksi ponaša kao ministar spoljnih poslova SDA, a ne BiH, i da utoliko i njene instrukcije imaju snagu partijskog proglasa, a ne zajedničkog stava BiH.

Galama oko toga hoće li biti zastava BiH, prizivanje sankcija i širenje laži o sunarodnicima po svijetu neće BiH učiniti prihvatljivijom za one koji u njoj žive”, rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da su vremena nasilnog nametanja određenih rješenja po volji samo jednog naroda davno prošla i što prije to u Sarajevu shvate, to će biti bolje i za BiH i za sve narode i građane koji u njoj žive.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je, kako prenosi RTRS, da niko neće snositi sankcije kojima je diplomatsko-konzularnim predstavništvima zaprijetila ministarica inostranih poslova Bisera Turković za neisticanje zastave BiH.

Dodik tvrdi da je to kontinuitet zloupotrebe položaja i Ministarstva i ministra.

“Mislim da ljudi to sve više danas razumiju. Ona to smatra svojom prćijom već odavno. Јedino nadležno mjesto za sprovođenje spoljne politike je Predsjedništvo BiH, a ona tamo više ne dolazi niti može više da učestvuje kao kredibilna, niti kao izvještač”, rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da propisivanje ovakve odluke više govori o nemoći, nego o moći.

“Ne znam šta sad ona hoće, da ambasadori nose u džepu zastavu i čim izađu iz auta da je rašire”,  dodao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad