Dodik imenovao Šobota za savjetnika: SNSD u Banjaluci ide u opoziciju

Vijesti 14. okt 202419:12 0 komentara
RTRS

SNSD će u naredne četiri godine u Skupštini grada Banjalika biti u opoziciji. To je odlučeno nakon današnje analize izbornih rezultata stranke u ovom gradu koja nije ostvarila pobjedu u trci za mandat prvog čovjeka grada.

Prema riječima predsjednika SNSD Milorada Dodika to neće značiti da će stranka blokirati procese. Tvrdi, razvoj Banjaluke interes je SNSD, pa je zbog toga u Kabinet predsjednika Republike Srpske za svog savjetnika za Banjaluku imenovao Nikolu Šobota, kandidata SNSD za gradonačelnika.

“Dogovorili smo se da će sve i jedan kandidat na listi SNSD potpisati zvanično napisanu ostavku na to mjesto i da će ovo rukovodstvo poslati 11 kandidata u Skupštinu koji će sprovoditi našu politiku tamo”, rekao je Dodik ističući da će lično izabrati 11 SNSD-ovih odbornika.

Dodik ističe i da je razumio poruku gradonačelnika Draška Stanivukovića da će pokušati da obezbijedi većinu u gradskom parlamentu bez SNSD-a i da mu SNSD u tome neće smetati.

“Sve institucije Republike Sroske ostaće privržene razvoju projekata u Banjaluci, ali naći ćemo mehanizam kako ćemo to raditi”, poručio je ističući da su na projektu Kuće Milanovića službenuci gradske administracije reketirali izvođače radova sa pola miliona maraka.

“Vlada je platila sve, kao što je Direkcija za puteve platila sve kružne tokove, Vlada je platila i most u Česmi. Izvan političke korektnosti je da ono što je neko drugi uradio sebi pripisuje”, rrkao je Dodik ističući da je dokaze spreman iznijeti na sudu ukoliko ga tuže.

SNSD je, tvrdi, naučio lekciju i neće kritikovati rad gradonačelnika, ako treba kaže Dodik zavjetovaće se na ćutnju o Banjaluci u trajanju od 60 dana.

“Želimo da izgradimo pet vrtića i to ćemo graditi iz sredstava kojima raspolaže moj kabinet. Gradu treba mnogo stvari da se uradi. Odgovornost na onima koji su izabrali da budu skupštinska većina”, istakao je.

Koalicionim partnerima – Ujedinjenoj Srpskoj, Socijalističkoj partiji, Demosu – SNSD, kaže Dodik, neće stajati na putu da budu dio većine u gradskoj skupštini.

“Koalicioni partneri su slobodni da rade šta misle da rade, kao što su radili i u toku izbora. Nama je jasno da je značajan broj njih glasao protiv našeg kandidata”, rekao je Dodik.

Upitan da li to vidi kao izdaju koalicionih partnera odgovorio je tvrdnjom da je njegova stranka trpila zbog “državničke politike i namjere da ima dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini.”

Na pitanje da li upravo to neki od koalicionih partnera vide kao slabost SNSD Dodik je odgovorio: “U politici je u prednosti onaj koji ima prvi potez. Ja se s tim ne bih igrao, ako su vam to došapnuli.”,

Tvrdi da SNSD zbog rezultata u Banjaluci nema namjeru da žrtvuje dvotrećinsku većinu.

Podsjetimo, koalicioni partneri SNSD osvojili su oko 19 hiljada glasova više od SNSD-ovog kandidata Nikole Šobota. Matematika pokazuje da je upravo to bila razlika koja je Šobota koštala gubitka izbora.

Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka istakao je da je stranka dobila 33 hiljade glasova i 11 odbornika, odnosno 12 hiljada glasova više od PDP.

“Naš plan je da se održi organizacija Gradskog odbora, da se uradi detaljna analiza rezultata i da se napravi strategija rada Kluba odbornika u Banjaluci sa rukovodstvom stranke”, rekao je Đajić na sastanku kome su prisustvovali svi predsjednici mjesnih i regionalnih odbora u gradu i svi kandidati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!