Dodik: Izbori su provedeni fer i pošteno

Vijesti 05. okt 202216:54 3 komentara
N1

"Izbori su provedeni fer i pošteno", kaže Milorad Dodik kandidat SNSD za predsjednika Republike Srpske nakon iznenadnog sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci.

Ipak, on ne ne isključuje mogućnost da je bilo neregularnosti na određenim glasačkim mjestima “koja ne mogu da utiču na ukupan rezultat”.

Dodik tvrdi i kako vladajuća koalicija mora ostati jedna strana u pregovorima sa Hrvatima i Bošnjacima koje je ponovo nazvao muslimanima. Ipak, ponovio je da koalicija ostaje otvorena za druge da učestvuju u strukturama vlasti.

Kada je riječ o osporavanju izbornih rezultata od opozicije, on je istakao kako svako ima pravo da to čini. Ipak, tvrdi kako CIK nije imao legitimitet te kako se strahuje da to neće biti zloupotrebljeno “kalkulantskim radnjama”.

Najave o zahtjevima za poništenje izbora Dodik smatra nerealnim, “novi izbori bi bili održani u skladu sa zakonom, a to znači novo vrijeme, nove kandidature i sve ostalo.

Oni imaju pravo na to, ali mislim da je to politički kontraproduktivno i za njih same“, kaže Dodik upitan o protestu opozicije.

Tek kad CIK saopšti konačne rezultate počinje rok za žalbe“, tvrdi i kako je opozicija ponašanjem u izbornoj noći izgubila kredibilitet

Dodik je istakao kako je njegova i pobjeda SNSD neupitna, poručujući Dodik da je 20 hiljada nevažećih listića prazno, da ti nevažeći glasački listići ne mogu biti sporni, a da preostalih 14 hiljada, koji mogu da budu sporni, ne mogu promijeniti rezultat izbora.

Na rezultatu mu je, kažeo najmanje deset državnika čestitalo, a sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije čuo najmanje deset puta od izborne noći, tvrdi podvlačeći korektnu ulogu Srbije u izbornom procesu.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić pozvao je građane da budu mirni i da ne budu ničiji taoci. “Sudovi su tu da presuđuju”, rekao je on.

Na početku obraćanja je istakao i kako vlast nije sporila pobjedu Mladena Ivanića nad Željkom Cvijanović 2014, iako je razlika bila daleko manja, “svega nekoliko hiljada glasova”.

“Ulicom se ne rješava ništa i ulica nije rješenje”, kaže lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, dok je liderr NDP-a Darko Banjac istakao da su građani izabrali Dodika i Cvijanovićevu zaključujući, “ko izgubi može da se buni”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare