Dodik: Ja ću Sattlera istući!

Vijesti 31. mar 202316:36 3 komentara
N1

Crvena linija za vladajuće u Republici Srpskoj je pitanje imovine. O tome, kažu, nema pregovora. To je ponovljeno i na današnjem sastanku u Banjaluci koji je počeo u vedrom raspoloženju i uz jednu vrstu prijetnje šefu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru koju mu je uputio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Sve se desilo tokom ćaskanja prije formalnog početka sastanka, u trenutku dok su snimatelji i fotoreporteri bilježili kadrove. Vidno raspoložen Milorad Dodik u jednom trenutku se uozbiljio tvrdeći kako je pitanje imovine trenutno ključno i kako o tome ne može biti razgovora.

“Neću da pričam, alo. Nema razgovora o imovini. Imovina nije tema. Riješena Ustavom, riješna Dejtonom”, rekao je partnerima.

Na to se nadovezao Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider US.

Traže da ti postaneš prijedlog da se to riješi zakonom na nivou BiH pa bi oni gore popuštali da je dio naš”, rekao je Stevandić što je Dodika podsjetilo na stav ambasadora SAD-a.

“Pa vidiš šta kaže Marfi, mora se donijeti zakon u kome će odlučiti Parlamentarna skupština da Republici Srpskoj da na raspolaganje. Molim?”, upitao je Dodik, a na opasku Stevandića da isto govori i šef EU delegacije Johann Sattler, Dodik je zaprijetio:

Pa isto pričaju. Ja ću Sattlera istući, vidjećeš. Ja sam mu rekao da ću ga istući”, rekao je.

O ovoj prijetnji nije bilo riječi nakon sastanka, kada je Dodik ponovio da su koalicioni partneri usaglašeni da neće pregovarati o pitanju imovine.

To je riješeno ustavom. Ne želimo iznova da rješavamo pitanja riješena Dejtonskim sporazumom. Naše pitanje nije to, nego je naše pitanje kako vratiti ono što je Republici Srpskoj uzeto Dejtonskim sporazumom. Vidimo jedinu mogućnost budućnoti Bosne i Hercegovine u tome da se vratimo izvornom slovu Dejtona”, rekao je lider SNSD.

Domaćin sastanka bio je Darko Banjac, lider NPS-a. On je takođe napomenuo da se kroz Narodnu skupštinui Vladu imovina mora zaštiti, te da ona “ne može pripasti Bosni i Hercegovini”.

“Ukoliko vidimo da dio međunarodne zajednice kreće u tom pravcu to znači da oni žele da izbace Republiku Srpsku iz Bosne i Hercegovine mi nemamo ništa protiv, mi ćemo krenuti svojim putem”, rekao je Banjac.

Nenad Stevandić predsjednik Ujedinjene Srpske kazao je kako nezvanično dobija signale da je međunarodna zajednica sve više svjesna da je problem oko imovine stvoren vještački i da je krivac OHR.

Jer je to bilo već u samim odlukama OHR-a 2009. i 2010.riješeno. Jer je to po Dejtonskom sporazumu stvar se smatra prethodno riješenom”, rekao je poručujući kako oni koji su oko tog pitanja stvorili blato to blato treba i da riješe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare