“Dodik kao fenomen junaka koji će tragično završiti jer vjeruje da je jači od sudbine”

Vijesti 01. nov 202321:27 1 komentar
N1

"Ja sam sve vrijeme govorio o Dodiku kao fenomenu tragičnog junaka koji će tragično završiti koji vjeruje da je jači od sudbine", poručio je u Pressingu na N1 Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za etičke odnose, a Žarko Puhovski je kazao da se Dodik trenutno "teško uvlači u poziciju junaka".

“Prenošenje krize ide na razini ideja, antisemitizam se širi Evropom. Večeras je zapaljen dio jevrejskog groblja u Beču. To se širi i na razne strane Ukrajine. Ovaj prostor je pod kontrolom, prije svega američkom i KFOR-om na Kosovu. Zato većih incidenata na ovom terenu ne može biti. Rusija nema silu i nema mogućnost. Sada se postavlja pitanje kako će se na ovom terenu postaviti prema fazi prelaska na novu fazu ka EU”, kazao je Puhovski u Pressingu.

Dušan Janjić kaže da je sve vrijeme govorio o Dodiku kao o fenomenu junaka koji će tragično završiti jer vjeruje da je jači od sudbine.

Ja sam sve vrijeme govorio o Dodiku kao fenomenu tragičnog junaka koji će tragično završiti koji vjeruje da je jači od sudbine. Dodik naravno da ima, po meni, pravo da petlja sve što može i kombinuje sredstva i sebe lično stavi u bolju poziciju. Američki ambasador je skrenuo pažnju da se igra sa sudbinom u RS. Ja više očekujem od drugih igrača u RS, a ne da oni čekaju da neko uhapsi Dodika ili mu izrekne neku kaznu. Kratko rečeno, zašto je Dodik bio rizik, zato što jeste po dogovoru i zaštiti i finansiranju, razvio je policiju RS i dobro je opremio sa specijalnim jedinicama. On ima jedan aparat koji nije nelegalan kao što je bio Sjeverni odred, a drugo iza toga stoji borba za imovinu. On je zadužio zajedničku imovinu, šume, stavio pod hipoteke Kinezima i Rusima“, kazao je Janjić.

Na pitanje “U čije ime on govori kada govori o ujedinjenju?”, Janjić je kazao:

On govori ono što mnogi misle u Srbiji. To što on govori negdje duboko sanja i sam Vučić, ali ispod žita. Evo vidimo vraća se i Šešelj u koaliciju sa Vučićem. Mislim da sada govori u ime svoje i najužeg kruga porodice“.

Žarko Puhovski je kazao da je “junak” pretjerana riječ da se opiše Milorad Dodik.

Junak je pretjerana riječ. Dodik se junački držao za vrijeme rata, sada se teško uvlači u poziciju junaka. Vučić sada ima važnijeg posla nego baviti se Dodikom. Oni koji su protiv Vučića su dobrim dijelom protiv Vučića, ne zato što je nacionalist, nego zato što nije uspješan“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare