Dodik komentirao sadržaj “nepročitanog” pisma OHR, poziva se na Ustavni sud BiH

Vijesti 07. jul 202311:43 2 komentara
Grafika N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentirao je pismo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta koje je stiglo u njegov ured. Kazao je kako je pismo vratio bez da ga je pročitao kazavši kako je isti "lažan i nelegalan". No, već u drugoj rečenici kaže da je pismo "nevjerovatne sadržine". Također, poziva se na presudu Ustavnog suda BiH- pravosudne ustanove za koju je pokrenuo proceduru, a NSRS izglasala, da se odluke ne provode na teritoriji RS.

U odgovoru je Dodik naveo kako se pozvao na Aneks 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH kojim se reguliše imenovanje visokog predstavnika u BiH.

“Ustavni sud BiH u plenarnom sazivu u predmetu broj AP 953/05, rješavajući apelaciju Milorada Bilbije i drugih, na osnovu člana VI/ 36) Ustava BiH, člana 59 stav 2 alineja 2, člana 61 stav 1 i 2 i člana 64 stav 2 Pravila Ustavnog suda BiH na sjednici održanoj 8. jula 2006. godine donio je Odluku o dopustivosti i meritumu o usvajanju apelacije gdje se u obrazloženju iste u tački 46 navodi: ‘imenovanje potvrđuje Savjet bezbjednosti UN-a koji je odobrio i Dejtonski mirovni sporazum’. Prekršili ste i ovu odluku Ustavnog suda BiH, pogotovu onaj dio koji se odnosi na Savjet bezbjednosti UN, dakle Savjet za implementaciju mira je neformalno tijelo grupe zemalja koji se ne pominju u Aneksu 10 i kao takvo ne može biti zamjensko u procesu izbora visokog predstavnika u BiH. Visoki predstavnik u BiH ne postoji i degutantno je i nelegalno da se predstavljate lažno čime činite krivično djelo”, navodi se u pismu Milorada Dodika.

Podsjetimo, Christian Schmidt se Vijeću sigurnosti UN obratio kao visoki predstavnik BiH te podnio izvještaj o stanju u našoj zemlji.

NSRS je 27. juna na osmoj posebnoj sjednici usvojila Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare