Dodik “mislio pustiti Sattlera da mirno ode”, ali se predomislio

Vijesti 29. aug 202416:14 0 komentara
Milorad Dodik i Johann Sattler

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler "na odlasku kleveće RS, te da izgleda da ništa nije shvatio tokom boravka u BiH".

Dodik je naveo kako je mislio da će pred kraj mandata imati hrabrosti da bude otvoren o problemima koji postoje u BiH, ali očigledno je da je to bilo previše za njega.

“Ne bi me iznenadilo i da nakon nekoliko godina izjavi kako su Srbi sve vrijeme bili u pravu. Naknadna pamet uvijek im proradi kada više nisu vezani svojim poslovnim obavezama za ovaj region, pa odjednom svi počnu da govore ono što stvarno misle, a ne poželjne i nametnute narative”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je naglasio kako je “mislio pustiti Sattlera da ode”, da ne kaže ništa, ni dobro ni loše.

“Sada vidim da na odlasku ponovo kleveće Republiku Srpsku. Sattler je toliko dugo boravio u Bosni i Hercegovini, a izgleda da ništa nije shvatio”, istakao je Dodik.

On je naglasio da u BiH, kakva god da je stolica, na njoj mora biti predstavnik RS-a, jer “bez ovog entiteta nema ni BiH u EU”.

“Moguće je da se Sattler pred odlazak pokušava dodvoriti nekim strukturama. Vidjeli smo već da nama priča jedno, a u Sarajevu drugo i to je ta evropska politika licemjerja, gdje se ne smije ni biti objektivan ako ta objektivnost znači da su Srbi u pravu”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovu zemlju podrivaju samo oni koji pokušavaju silom da izmijene Dayton i uspostave “neku novu antidejtonsku BiH na koju RS nikada neće pristati”.

“Više puta sam ponovio, i ptice na grani to znaju, a trebalo bi i Sattler to da zapamti, jedina BiH koja može da postoji je dejtonska, ustavna i samostalna u kojoj se pitaju domaći predstavnici konstitutivnih naroda”, naglasio je Dodik.

Problem nikada nije bila Republika Srpska, rekao je Dodik i dodao da je to međunarodni intervencionizam koji je omogućio Bošnjacima da rade protiv Srba i izbjegavaju postizanje dogovora.

On je naveo da se zahvaljujući strancima u BiH ništa nije radilo jer je SDA sve blokirala.

Jedino što su radili, kaže, bila je bezočna antisrpska propaganda kojom su zagovarali sankcionisanje i RS-a i njenih predstavnika.

“Kada smo konačno počeli da radimo, oni su sve zaustavili. Sattler bi trebalo da pročita izjave gospođe Eihorst, u kojima poziva na domaći dogovor i domaća rješenja, a ne da iznosi neistine i laži o Republici Srpskoj”, napisao je Dodik na mreži X.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!