Dodik nakon sastanka: Nismo se dogovorili, dalje smo od rješenja nego prije tri mjeseca

Vijesti 26. okt 202311:37 3 komentara
F.Z./N1

U zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine održan je sastanak čelnika vladajuće koalicije na državnom nivou- stranaka Trojke, HDZBiH i SNSD-a. Nakon sastanka, prvi se obratio lider SNSD-a i predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik. Dodik je u obraćanju kazao da se nisu uspjeli dogovoriti, a ono što se očekivalo jeste dogovor o sudovima u BiH.

“Ostao je problem sjedišta Apelacionog odjeljenja. Danas smo čuli da bošnjačka strana nije za to Apelaciono odjeljenje, nego za neki oblik Suda. Što znači da se nismo dogovorili, a ključno pitanje je sjedište tog odjeljenja. Mi smatramo da treba biti u Banjaluci, partneri iz FBiH insistiraju na drugoj lokaciji”, kazao je Dodik.

Ovaj sastanak nije dao niti polučio neki rezultata. Oko Ustavnog suda imamo neke varijante koje smo ranije predložili. Popunjena je radna grupa za izradu Izbornog zakona i to će se kretati i dalje. Na federalnim partnerima ostaje da rješavaju pitanje načina izbora članova Predsjedništva. RS ostaje i dalje na tome da bira neposredno, jednog iz RS. Mi ćemo nastaviti da razgovaramo i dalje. Žao mi je što nismo uspjeli da usaglasimo ova dva zakona. To je bio paket i sada nemamo taj paket usaglašen“, kazao je Dodik.

Dodaje da mu je žao što dogovora nije bilo.

“U nekom ambijentu u kojem dolaze ovi iz Evrope, mi smo imali ideju iz RS da napravimo neki ključni korak, ali očigledno ga nema i žao mi je što nismo uspjeli”.

O tome da li ima šanse da se postigne dogovor na narednom sastanku, kazao je:

Nije moguć sljedeći sastanak, ovaj smo odredili kao ključni. Ako je ljudima iz FBiH Banjaluka sporna, onda oni negiraju državnost. U suštini mi nismo tražili da se to izmjesti u Šri Lanku, nego da bude u okviru onoga što se zove BiH, u Banjaluci“.

“Mi smo htjeli da pokažemo da hoćemo da ponudimo nešto, nismo uspjeli. Ja nisam ni zadovoljan niti nezadovoljan, naprosto nismo uspjeli. Danas smo dalje u dogovoru oko Suda BiH, nego što smo bili prije tri mjeseca”, kazao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare