Dodik nakon sastanka sa Sarrazinom: Obustava projekata u RS su politički pritisci, ali RS ima alternativu

Vijesti 07. sep 202316:04 0 komentara
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa specijalnim izaslanikom Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom.

Predsjednik Republike tokom sastanka ponovio je “da RS odbacuje svaku vrstu djelovanja Kristijana Šmita kao visokog predstavnika jer ga Savjet bezbjednosti UN nije potvrdio kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom” te optužio visokog predstavnika da “ugrožava suverenitet BiH”.

“Kada je riječ o obustavi finansiranja četiri infrastrukturna projekta u RS od strane Vlade Njemačke, predsjednik Dodik je rekao da je riječ o političkim i ekonomskim pritiscima na Republiku Srpsku, ali da RS ima alternativu za finansiranje istih. Predsjednik Dodik upoznao je specijalnog izaslanika Vlade Njemačke o pokušaju otimanja imovine Republici Srpskoj, te ponovio da je to pitanje riješeno Dejtonskim sporazumom i da imovina pripada entitetima. Predsjednik Republike Srpske rekao je specijalnom izaslaniku Vlade Njemačke da RS, uprkos brojnim pritiscima i opstrukcijama za njen napredak, ima pozitivne makroekonomske pokazatelje, stabilna je, snažna i sposobna da odbrani svaki svoj interes i da njeni organi i institucije funkcionišu bez problema”, navode iz Dodikovog kabineta.

Teme razgovora bile su i Berlinski proces, te BiH integracije u Evropsku uniju, na čijem putu, ističe se, RS ostaje privržena i želi da bude vidljiva.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir.

Podsjetimo, Sarrazin se ranije oglasio i poručio da je sada sve u Dodikovim rukama.  

Također, naveo je da Njemačka podržava Šmita.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!