Dodik nije jedini: Ni vlast ni opozicija nisu imuni na obmanu građana

Vijesti 16. okt 202416:16 0 komentara
Reuters

Odluka lidera SNSD-a Milorada Dodika da zatraži ostavke od svih kandidata sa odborničke liste SNSD-a kako bi on lično izabrao 11 onih koji će u Skupštini Banjaluke sprovoditi politike stranke izazvala je mnogo pažnje u javnosti i salvu negativnih kritika na društvenim mrežama uz ocjenu da je riječ o prekrajanju volje građana, obmani birača i rušenju demokratije.

Ipak, iako je riječ o politički nemoralnom potezu, on nije nezakonit. Izabrani zvaničnik, prema Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine ima pravo da podnese ostavku na dobijenu funkciju. Istina, to bi trebao uraditi dobrovoljno, a ostavku podnosi, ne predsjedniku stranke, nego Centralnoj izbornoj komisiji koja je jedina ovlašćena da dodjeli mandat narednom kandidatu sa najvećim brojem glasova sa liste.

Toj praksi već smo svjedočili i postala je pravilo u političkom životu zemlje. Često se odborničke liste pune nosiocima funkcija na višim nivoima vlasti koji čak ni negiraju da nemaju namjeru uzeti mandat u slučaju da ga osvoje. Radi se o obmani birača u kojoj su takvi kandidati, uglavnom krupna imena na političkoj sceni, mamac za dobijanje glasova. Takve političke poteze građani do sada nisu kažnjavali, već upravo suprotno.

Sam SNSD samo u Banjaluci i prije Dodikovog zahtjeva za ostakve kandidatima sa odborničke liste imao je četvoro kandidata koji su u višim nivoima vlasti i za koje nije bilo izvjesno da će preuzeti mandat. Među njima su, uz Vladu Đajića koji je na čelu liste i istovremeno u Narodnoj skupštini i na čelu UKC-a i Mladen Ilić, takođe poslanik, ali i Srđan Amidžić, državni ministar finansija i Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske.

Na ovakav odnos prema biračima od kojih se traži povjerenje za one koji i ne planiraju uzeti eventualno osvojeni mandat nije imuna ni opozicija. Za to je primjer lista PDP-a u Banjaluci. Nosilac odborničke liste bio je Branislav Borenović, poslanik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Uoči kampanje negirao je da tim činom obmanjuje birače, već kaže, samo pokazuje značaj koji za njega i njegovu partiju ima Banjaluka. Osim njega, listu PDP-a činili su i Nebojša Drinić, Mirna Savić-Banjac, Tanja Vukomanović. Njih toje poslanici su stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Treća stranka u Banjaluci po snazi biće Socijalistička partija, i na njenoj listi je Velibor Stanić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Listu Ujedinjene Srpske predvodio je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS. Tamara Damjanović narodni poslanik SPS-a bila je na odborničkoj listi te stranke u Banjaluci. Listu za pravdu i red Nebojše Vukanovića predvodio je takođe jedan narodni poslanik Milan Savanović koji nije imao namjeru da preuzme mandat ili je bar javno nije saopštavao.

Ovakvih primjera je niz, ne samo u Banjaluci već u gotovo svim sredinama.

„U buduće će trebati voditi računa naročito kad se radi o predstavničkim tjelima jer tu se biraju, možda i zakonom onemogućiti tako nešto ili prethodno nek se odrekne mandata u Parlamentarnoj skupštini, Narodnoj skupštini Republike Srpske, pa nek ide kao kandidat na lokalni nivo, vidjećete da niko od njih to neće uraditi“, rekao je Vehid Šehić bivši član Centralne izborne komisije koji je ovakvu praksu nazvao klasičnom obmanom birača.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!