“Dodik nikada slabiji stjeran u kut, a opozicija se ukrupnjava”: Slijedi li pad SNSD-a u “rupu” koju je njihov lider sam iskopao?

Vijesti 02. jul 202412:30 2 komentara
F.Z. / N1

Da li postoji mogućnost promjene vlasti na državnom nivou u kojoj neće biti SNSD-a i Milorada Dodika? Da li će SNSD izgubiti vlast i u entitetu zbog "rupe" koju je iskopao njihov lider? Kako je Dodik izgubio kredibilitet i šta to znači za političku scenu u BiH? U Novom danu govorili su novinarka Gordana Katana i politički analitičar Faruk Kajtaz.

Koje promjene očekujete nakon najnovijeg sastanka u Mostaru? 

Katana: Iskreno se nadam zbog zaposlenih u državnim institucijama da će se ono što se dogovorilo u Mostaru pretvoriti u djela. Naši politčari su lako dati obećanja, dogovoriti se, a onda kada to treba realizovati stvari budu puno kompliciranije. Vidjet ćemo da li će se ovaj put nešto promijeniti. Vidjet ćemo da li će to ovisiti oko poništavanja, odnosno izbora člana PDP-a u Dom naroda PSBiH. Voljela bih da s više optimizma gledam na tu istuaciju, ali znajući kako naša vlast funkcionira možemo očekivati i dobro i loše.

“Dodik više nije isti”

Kako komentarišete što su postigli dogovor sada kada je imenovan 5. delegat?

Kajtaz: Ukoliko se vladajuće garniture na bilo kojem nivou vlasti u BiH mogu dogovoriti onda je to po pitanju novca i ovdje se išlo do krajnjih granica da do dogovora ne dođe. Budžet je bio neka vrsta pritiska Dodika i SNSD-a na vladajuću koaliciju da se po ko zna koji put po njegovom zahtjevu ispune njegovi ultimatumi. On smatra da mora biti po njegovom ili nikako. Milorad Dodik više nije isti onaj Dodik od prije nekog vremena, pa samim time i SNSD. Izgubio je dosta političke vjerodostojnosti jer je na neki način više puta poklekao pred međunarodnom zajednicom, govorio je da će biti jedno pa se desi drugo. Idu lokalni izbori, vlasti ne žele da ostanu bez izbora i da građani glasaju za drugoga. Entitet RS i Dodik se nalaze u velikim finansijskim problemima i svaka marka dobro dođe. A dobro dođe i priča da se vladajuća koalicija nešto dogovorila. HDZ i SNSD su jedino pravoj u koaliciji.

Čitajte još: N1 ekskluzivno objavio Schmidtovo pismo Stevandiću uoči jučerašnje sjednice NSRS

F.Z. / N1

Dogodila se vlast bez SDA, možemo li zamisliti vlast u BiH bez SNSD-a ili HDZ-a?

Katana: Mi smo već imali situaciju kada smo imali tu kohabitaciju između vlasti na državnom nivou što se tiče predstavnika RS i na entitetskoj. Vlast se može uspostaviti bez SNSD-a, ali druga je stvar koliko postoji političke volje na jednoj strani Trojke i trećoj strani HDZ. Da li se može uspostaviti vlast bez HDZ-a čisto sumnjam.

Sada postoji neka matematička mogućnost da se vlast na drugi način oblikuje, ali Dodik će i dalje imati mogućnost da njegovi delegati napuste sjednice Doma naroda i blokiraju rad?

Katana: Iako SNSD neće imati tu mogućnost ključnu da sa četiri delegata blokira rad, napuštanjem sjednica se može desiti ista situacija. Najčudnija mi je izjava od Dodika kako oni neće prihvatiti da dođe do zamjene njihovog delagata u Domu naroda. Bojim se ponovne blokade. Ne mogu zamisliti šta će se desiti. Hoće li neko Snježani Bursać zabraniti da uđe na sjednicu, hoće li je neko iznositi iz sale ako uđe. to je stvarno sramotna situacija u kojoj živimo tako šizoidnu realnost da političari u ovoj zemlji ne poštuju odluke sudova ni drugih institucija i da svi smatraju da mogu u svakom trenutku raditi sve što im padne na pamet. Kao da im je vlast od Boga data.

Da li će se opozicija u RS skinuti s “Dodikovog lanca”?

Kako će izbor Nenada Vukovića kao petog delegata utjecati na političku strukturu i potencijalnu rekonstrukciju vlasti? Može li to inicirati veće političke promjene ili reforme unutar BiH?

Kajtaz: Niti jedan scenario nije nemoguć. Vidjeli smo da je vlast u FBiH formirana na osnovu odluke visokog predstavnik,a da se išlo klasičnim putem ne bi bila formirana. Mislim da do nekih pretumbacija tokom ljeta teško može doći jer ne vidimo koji je to blok koji bi se mogao suprotstaviti SNSD-u i Dodiku. Mislim da se ta mogućnost može otvoriti nakon lokalnih izbora, ukoliko opozicija u RS koja se na neki način objedini, a vidimo naznake SDS i PDP, osvoje vlast u nekim bitnim gradovima RS otvorila bi se mogućnost stvaranja šireg fronta koji bi imao političku osnovu za djelovanje. Dodik je do sada opoziciju trenirao i držao na kratkom lancu kada bi im postavio neko navodno veliko nacionalno pitanje pred njih, potegao neku inicijativu koja se navodno nekada nije smjela potegnuti ili se nije vjerovalo da bi neko to zapravo napravio, a s posljedicam svega toga Dodik se sada suočava. Opozicija bi onda uz nekakvo škrgutanje zubima nalegla. Međutim ovoga puta Dodik je izgubio dosta svog kredibiliteta on je poput revolveraša u western filmovima koji prijeti svima i izaziva na dvoboj, a kada se taj dvoboj dogodi on jednostavno ostavi revolver u koricama i izgubi nešto svog kredibiliteta. On vodi dijalog sam sa sobom, osim deklaratorne podrške koju dobija iz Beograda, Moskve i Budimpešte nema nikoga s kim bi mogao podijeliti svije političke vizije. Prijeti raznim inicijativama za koje zna da su teško izvodive, a i da jesu zna po kojoj cijeni. Sada je pravi trenutak da opozicija u RS pokaže ima li je ili nema – da li pluta na istom drvetu u politilčkom okeanom s Dodikom ili žele da izgrade vlastitu arku da izbjegnu politički debakl Dodika koji je više nego vidljiv.

N1

“Dodik sve dublje upada u rupu”

Vlast bez SNSD-a je moguća, ali bez HDZ-a teško?

Kajtaz: Dodik nikada slabiji, opozicija se ukrupnjava. SDS i PDP su ozbljne stranke, vidjet ćemo ko će još priči. Lokalni izbori će pokazati tu snagu, Što se tiče HDZ-a ima tu nekog pomaka, ali bojim se da tu prave političke snage nema. Kao i Dodik i Čović upravlja vlastitom opozicijom preko Hrvatskog narodnog sabora. I stranke s hrvatskim predznakom bi trebale odlučiti da će provoditi svoju politiku ili politiku HNS, odnosno HDZ-a. Mislim da polako počinju shvatati da je to jedini način da steknu politički legitimitet.

Čitajte još: N1 ekskluzivno objavio Schmidtovo pismo Stevandiću uoči jučerašnje sjednice NSRS

Može li se BiH osloboditi politike s nacionalnim predznakom?

Katana: Teško. Opozicija u RS se uvijek upeca na Dodikove napade i onda po svaku cijenu pokušavaju dokazati kako su veliki Srbi i patrioti. Kada bi opozicija pobijedila i došlo do prekompozicije vlasti na državnom i entitetskom nivou, nama opozicija ništa ne nudi. Opozicija će danas s jednakim žarom dizati ruke za zakon o grbu i zastavi. Biće to potpuno ista priča. Može pričati protiv rudarenja litija i pretvaranje IRB-a u komercijalnu banku, ali to je to. Voljela bih da je ta opozicija ikada na trenutak iskoračila u bilo kojem pravcu nekoga centra, ali u RS je kompletna politička scena je od desna još desnije i to je problematično. Sumnjam da će Draško Stanivuković kao kandidat dobiti veliku podršku opozicije, ja ne vidim ni jednu veliku lokalnu zajednicu u kojoj bi opozicija mogla smijeniti SNSD s vlasti.

Kakve bi dugoročne posljedice mogle imati izmjene zakona koje omogućavaju Investiciono-razvojnoj banci RS da obavlja platni promet slično komercijalnim bankama, posebno u kontekstu međunarodnih sankcija?

Kajtaz: Više je nego jasno da Dodik na neki način stjeran u kut posljednjim odlukama administracije u Washingtonu pogotovo nametanjem sankcija i zatvaranjem računa u bankama, imamo najavu Washingtona da se neće libiti da upotrijebi i druge alate, ovo nije sve što smo vidjeli. Dodik u ovoj poziciji radi što bi svaki ozbiljan političar uradio, pokušava da se izvuče iz ove priče. Što više pokušava da se izvuče iz rupe koju je sam kopao, sve više upada. Očekuje nas vruće ljeto, a puno toga će ovisiti od predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

BiH poput hrčka u bubnju godinama

Prekrajanje granica ne bi trebalo biti?

Kajtaz: Bojim se da vlada velika zabluda da je Dodikov najvažniji interes cijepanje BiH i pripajanje dijelova Srbija. Njegov pravi interes je da u BiH ostane sve onako kako jeste i da se još više vlasti da entitetima, da on zaštiti svoju vlast. Ovo što nudi dokumente o razdruživanju to je set njegovih trikova, ovaj put prema međunarodnoj zajednici.

TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Da li će Centralna banka BiH reagovati na prjedlog da se IRB uključi u platni promet?

Katana: Nadam se da će Centralna banka stati na stranu zakona a ne interesa SNSD-a odnosno vlasti u ovom bh. entitetu koja kroz komercijalizaciju pokušava omogućiti nastavak sankcionisaim kompanijama koje se dovode u vezu s porodicom Dodik nastave da posluju. Nas u BiH više ne može iznenaditi ni činjenica da institucije donose odluke mimo logike. Izbor delegata u Domu naroda je pokazal kako je CIK svjesno ili nesvjesno napravila haos u vezi nrepiznavnaje listića. Nadam se da će Centralna banka reagovati u skladu sa zakonom.

Šta je s evropskim putem BiH?

Kajtaz: Famozni evropski put BiH je jedna ogromna politička fantazmogorija BiH treba da razmošlja prije svega o vlastitom putu da postane normalna država. Zaključani smo u začaranom krugu koji je nametnut Dejtonskim sporazumom Aneksom 4. Mi se poput hrčka u bubnju vrtimo u istoj priči iz koje ne možemo izaći. Nekad nam se čini da je nekakvo svijetlo na kraju tunela blizu, bez ozbiljnih strukturalnih promjena unutar BiH u pravcu većeg poštivanja građanskog u odnosu na etnički BiH će stalno živjeti manje ili veće političke krize.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare