Dodik o sankcijama za banke: Primaću platu predsjednika preko pošte, nju ne mogu ukinuti

Vijesti 12. mar 202416:05 0 komentara
N1

Od Amerikanaca se sve može očekivati, oni demonstriraju silu, kaže predsjednik RS Milorad Dodik, odgovarajući na pitanja N1 šta će se desiti ako domaće banke koje sarađuju sa osobama sa crne liste budu sankcionisane, ili pak izgube swift kod.

“Naravno da su poludjeli, iće oni do kraja. Šta ima veze, ja ću primati platu predsjednika preko pošte, neće valjda zatvoriti poštu, a mogu i na blagajni uzeti svoju platu, ali neće nam promijeniti stav. Šta će drugi, pa nek se i oni riktaju na taj način i oni imaju poštu, svaka firma ima svoju blagajnu”, predložio je Dodik.

Upitao zašto niko ne pita zbog čega je ATV sankcionisan. Dodaje da će sjesti sa budućim ambasadorom SAD-a, ali uz uslov da se skinu sankcije. Nije birao riječi govoreći o aktuelnom ambasadoru SAD Majklu Marfiju.

“Niko nije lud da neka banka izgubi prava. Zamisli dokle to ide da oni putem swifta i transfera međunarodnih to kontrolišu i oni su spremni da ukinu sve. To je brutalna upotreba sile, ali i ta politika propada, ne ide im od ruke”, zaključio je.

Inače, domaće banke u RS su Nova i Atos koje se ne oglašavaju nakon upozorenja Sjedinjenih Američkih Država da bi i banke iz Bosne i Hercegovine i to one koje sarađuju sa sankcionisanim pojedincima mogle na crnu listu.

Time bi se ugrozio njihov međunarodni platni promet, ali i otežalo unutrašnje poslovanje, kao i kupovina obveznica i trezorskih zapisa koje ove banke kupuju od Vlade RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!