Dodik o Schmidtovoj odluci: To što je uradio je kršenje Ustava BiH i Daytona

Vijesti 13. apr 202211:30 3 komentara
F.Z./N1

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je potpuno jasno da nije problem Dodik, već što se određeni krugovi nisu pomirili da Republika Srpska postoji i postojaće.

Sve što sam ranije govorio o Christianu Schmidtu mislim i dalje – on je lice bez legaliteta i legitimiteta za funkciju na kojoj se predstavlja, i kao takav nije kvalifikovan da se miješa u unutrašnja pitanja BiH. I da je po Daytonskom sporazumu predviđenim procedurama došao u BiH, a nije, to što je juče uradio predstavlja kršenje Ustava BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma“, naglasio je Dodik.

On je rekao da Schmidt nameće Republici Srpskoj ono što ne bi pristao da nameću njegovoj rodnoj Bavarskoj.

Podsjećam ga da Ustav slobodne države Bavarske nju definiše kao slobodnu i narodnu državu u kojoj odluke donose narodni predstavnici kroz Parlament. Te odluke tiču se pitanja čak i policije i spoljnih poslova, a naročito imovine. Odluka Christianu Schmidta je zato ništa drugo do nedemokratski i neevropski čin u 21. vijeku“, rekao je Dodik.

Ono na šta nikada ne bi pristao kao građanin Bavarske, istakao je Dodik, Schmidt želi nametnuti srpskom narodu i Republici Srpskoj.
Politička kriza u BiH je velika, to niko ne spori. Ali, njeni korijeni nisu u Republici Srpskoj. Republika Srpska traži svoja prava koja hiljadu kilometara dalje najnormalnije ostvaruju građani države iz koje dolazi gospodin Schmidt. Republika Srpska i srpski narod imaju svoje demokratske procedure i svoje izabrane predstavnike i niko problem u BiH neće riješiti na ovaj način“, istakao je Dodik.

On je konstatovao da je sada potpuno jasno da nije problem Dodik, već je problem što se određeni krugovi nisu pomirili da Republika Srpska postoji i postojaće.
Ne napadaju oni Republiku Srpsku zbog Dodika, već Dodika zbog Republike Srpske. Problem je u sarajevskoj političkoj eliti koja misli da može srpskom i hrvatskom narodu nametnuti unitarnost. To je nemoguće. Ne samo zato što mi istorijom imamo pravo na naše postojanje ovde već na to demokratski ne pristajemo“, rekao je Dodik

On je konstatovao da sve dok je Zapad uz sarajevsku političku elitu ono što ostaje Republici Srpskoj jeste sloga među srpskim političkim predstavnicima i sloga među Srbima uopšte.

Ja ću ponovo učiniti sve da okupim srpske političke predstavnike i da zajedno pošaljemo poruku da su ovakve stvari za nas neprihvatljive, osim ako Christian Schmidt misli da ovim utiče na politička zbivanja u predizbornoj godini. Ako mu je to namjera, onda bih mu samo mogao reći da će srpski narod znati da ocijeni ko štiti njegova prava na postojanje i opstanak, na isti način kako bi to znao i njegov bavarski“, poručio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare