Dodik opet negirao genocid, Srebrenicu nazvao “manipulacijom”: Mislite tako da živimo!?

Vijesti 17. apr 202415:51 0 komentara
N1/F.Z.

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik obratio se nakon današnjeg ročišta na Sudu BiH. Ponovo je negirao genocid u Srebrenici koju je dodatno nazvao "manipulacijom".

“BiH je kolonija. Ovdje se sve dešava u skladu s tim. Dođu stranci, proberu tužioce, nametnu Sud i onda natjeraju da nam se sudi bez demokratske procedure. Nemam šta da dodam. Kroz sve ovo i samom postupku, sve je jasno. Ne znam da li je sada korisno da mi to prekinemo, treba da idemo do kraja i pokažemo besmisao. Koliko god neko bio motivisan, politički ili nacionalno ne može pobiti toliko činjenica”, kazao je Dodik.

“BiH je u sistematskoj krizi, napravljena je da bude u krizi. Dejtonski sporazum je greška koja je napravila BiH i dala je strancima na upravljanje i ona je pod kolonijom. Zato dobijemo pregovarački status koji se sruši nakon pet dana”.

Također, danas je najavljen sastanak Dodika sa partnerima u vlasti.

“Organizovao sam sastanak partnera vlasti u BiH u zadnjem pokušaju da dogovorimo nešto. Mi smatramo da sve što je urađeno u posljednje vrijeme nakaradno i štetno za BiH. Prva stvar je nametanje izbornog zakona, to je jedan od najvažnijih zakona”.

Dodik nije propustio priliku da Bošnjake ponovo nazove “muslimanima”.

“Imajući u vidu da je zakon o tehničkim izmjenama prošao predstavnički dom, bosanski muslimani su namjerno blokirali sistem odlučivanja a onda se pojavio Schmidt i nametnuo rješenje. To znači da članovi CIK-a ne mogu da budu smijenjeni. To sve mora da ide OUT”.

“Zar neko od bosanskih muslimana smatra da će potenciranje priče o Srebrenice doprinijeti pomirenju? Neće. Prvi ja neću da se pomirim s tim. Ne može se niko unilateralno predstavljati za BiH. Ako se ne možemo dogovoriti, besmisleno je bilo šta drugo da se radi. Pozivam sve iz našeg naroda da sutra dođu na miting u Banjaluku”.

Za kraj obraćanja Dodik je ponovo negirao genocid u Srebrenici, a iskoristio je priliku i da spomene Nasera Orića.

“Zašto misle da možemo nastaviti da živimo zajedno dok nam oni na čelo lijepe etikete? Zašto? Šta hoćete sa tim? Nećemo da živimo s vama, vidjećete kako to izgleda. Ne prijetim, samo imam pravo da kažem svoj stav. Za Srebrenicu su svi procesuirani, a Naser Orić hoda po Sarajevu. Mislite tako da živimo? To je pomirenje? Mojim unučadima da nakačite etiketu genocida? Naravno da nećete”,

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!