Dodik opet vrijeđao američkog ambasadora: Ne plašimo ga se!

Vijesti 28. jun 202315:17 4 komentara
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska nije ničim narušila Dejtonski mirovni sporazum i da neće uspjeti pokušaji zastrašivanja koji dolaze od američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja.

“Republika Srpska nije ničim narušila Dejtonski sporazum. Taj sporazum se ruši od Ustavnog suda BiH već 20 godina”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Murphy prije samo nekoliko dana pričao kako Dejtonski sporazum nije trajan i da mora da se mijenja, a juče je govorio sasvim nešto suprotno.

“Pitanje je kada on laže, a kada govori istinu. Ko drži više do njega i njegove priče? On se pokazao kao navijač za “muslimane” u BiH i tu nema nikakve dileme. On nije onaj koji može biti saslušan i uvažene njegove primjedbe”, naglasio je Dodik.

Dodik ističe da je Murphy dozvolio sebi da se ponaša kao tumač Dejtonskog sporazuma, kao neko ko bira koja vlast treba da bude, čime je njemu dao za pravo da tog američkog diplomatu nazove “običnim političkim diletantom koji misli da će svojim nadmenim ponašanjem i “špic čizmicama” koje nosi po Sarajevu nekoga zaintrigirati” ili, možda, uplašiti.

“Ovdje se radi o ozbiljnim stvarima – naglasio je Dodik povodom izjava iz Ambasade SAD da Ustavni sud BiH može da radi bez sudija iz RS, te naglasio da ne bi preporučivao ovom sudu da tako donose odluke.

Dodik je istakao da je njihova priča o tome kako treba izabrati sudije iz Republike Srpske da budu tamo ikebane, sasvim na fonu one kakvu poručuju takvi kao što je američki ambasador.

“Vi izaberite, a mi ćemo donositi odluke koje mi hoćemo. Naravno, ako tako mogu, ako je sve tako kao što on tvrdi, neka donesu odluke, pa ćemo vidjeti kako će to ići! Јa ne bih preporučivao Ustavnom sudu BiH da donosi odluke”, naglasio je Dodik za Srnu.

“Mi poštujemo Ameriku i razgovaraćemo sa svakim ko dođe, ali sa takvim kao što je Murphy i njegovo osoblje, a usput zaposlio je većinu muslimana (Dodik tako naziva Bošnjake koji su ustavna kategorija) u Ambasadu koji pišu saopštenja i koji reaguju na ovaj način, boreći se isključivo protiv Republike Srpske, a ne za BiH”, rekao je Dodik.

On je naglasio da nije pobjeda BiH da porazi Republiku Srpsku, nego Republika Srpska unutar BiH bude konzistentan faktor koji nema strahove i koji zajedno sa drugima radi na pitanjima koja su od zajedničkog interesa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare