Dodik opet vrijeđao Schmidta, spominjao genocid i pitanje imovine (VIDEO)

Vijesti 08. apr 202316:22 0 komentara

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Banjaluci obišao gradnju teniskih terena uoči ATP turnira koji će ugostiti velike zvijezde. Međutim, osim tenisa, Dodik je komentarisao pitanje imovine, vrijeđao visokog predstavnika, spominjao genocid.

Na početku je komentarisao situaciju u FBiH u kojoj se vodi politička borba oko formiranja Vlade.

“I dalje pozicija Srba ostaje veoma loša u Federaciji BiH. Ona je kamuflirana raznim njihovim potezima koji idu na to da prikazuju nešto što nije stvarnost, neke iluzije, ali čitava Bosna je takva.To je duboko promašena i nefunkcionalna zemlja. Ono što se dešava u Federaciji se prenosi na Bosnu”, kazao je.

Govorio je o podaničkom mentalitetu onih koji podržavaju visokog predstavnika u BiH pa se onda obrušio na Christiana Schmidta.

“Ako tu opet stavite činjenicu da jednom prihvataju, a jednom ne prihvataju Schmidta koji je lažan svakako, i nema nikakve ingerencije. To je podanički mentalitet koji je spreman da prihvati svako tutorstvo i tutora, koji se nimalo ne razlikuje od tutora koji je bila Austrougraska ovdje. Niko ga nije izabrao, on govori šta mi treba da radimo, prijeti, govori o genocidu kojeg su sunarodnici njegovi počinili. Njemačka je za respekt u smislu ekonomije, ali ne da nam govore šta je ispravno i u dva rata su nam pobili gotovo pola populacije. Sve što govore je u funkciji toga da nestanemo”, rekao je.

Onda se dotakao i pitanja imovine. Ustavi sud BiH kaže da imovina pripada državi, Dodik ne misli tako.

“I ova priča o imovini koju žele sada da kamufliraju da je malo sklone s teme. To će biti ključno pitanje. Imovainu mi koristimo kako nam je dao Ustav BiH. Ako oni misle da treba nešto drugo, nek probaju. Mi u tom procesu učestvovati nećemo. Još u Dejtonu kada je donesen Ustav BiH piše da imovina pripada entitetima. Sve drugo je kamuflaža i nemaju tu silu da to nametnu. Prošlo je to vrijeme”, zaključio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!