Dodik o antiustavnim aktivnostima, uputio poruku: Ovo je “jedini način” da se samo Bošnjaci pitaju

Vijesti 10. sep 202416:26 1 komentar
Anadolija

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za Srnu da su bošnjački političari u Federaciji BiH, "zajedno sa strancima napravili lakrdiju od institucija", u kojima se domaći političari ne pitaju ništa.

Dodik je rekao da bošnjački političari, koje su birali građani FBiH na izborima da vode politike u korist stanovnika tog entiteta, danas provode odluke stranaca od kojih očekuju da će im “isporučiti centralizovanu, odnosno unitarnu BiH što se nikada neće dogoditi”.

“To će im i ostati samo pusta želja i nedosanjani snovi koji se nikada neće ostvariti, jer na kraju ni Ustav BiH to ne dozvoljava. Zna se šta u Ustavu piše – BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka (U Ustavu BiH nigdje ne piše da je BiH sastavljena od entiteta, dejtonska BiH nastavlja kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine, op.). Sve ostalo je samo njihova bajka. Mogu se zanositi i igrati koliko hoće, ali u BiH se tačno zna šta je čija nadležnost i sve te pravne nebuloze i antiustavne aktivnosti mogu da okače mačku o rep”, ocijenio je entitetski predsjednik.

Ako Bošnjaci žele samo oni da se pitaju, rekao je još Dodik, jedini način da to postignu jeste da se “razdružimo i da formiraju neku svoju državicu gdje će moći to da ostvare”.

“Vidimo da im je BiH sve više teret i proces razdruživanja će se prirodno desiti. Htjeli oni to ili ne. Dejtonsku BiH ne žele, a unitarnu ne mogu dobiti, tako da je jedino rješenje mirno razdruživanje, svako sebi, pa neka se u toj svojoj državici sami pitaju sve. Mi ih nećemo ometati”, kazao je Dodik.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare