Dodik otvoreno pokazuje da je “ruski igrač”: Pokušat ću od Putina saznati planove da se i mi prilagodimo

Vijesti 06. jun 202416:40 2 komentara
RTRS

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska neposredno prije sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Petersburgu rekao je da će mu se prije svega "zahvaliti na stavu Rusije u Generalnoj skupštini UN-a o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici", a nakon toga je pokazao i da je u potpunosti "ruski igrač" navodeći da mora saznati koji su dalji Putinovi planovi kako bi se mogao prilagoditi.

Govoreći o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koja je usvojena na Generalnoj skupštini 23. maja ove godine, Dodik je osjetio potrebu da se zahvali Putinu.

“Prvo u formi želim da se zahvalim za jasan stav Rusije. Oni su na Generalnoj skupštini rekli da to ne doprinosi pomirenju i dodatnom razumijevanju među ljudima, a hoće da se satanizira jedan narod. To predsjednik Putin dobro razumije i on to shvata te je protiv toga pa mi je zato lako razgovarati s njim na tu temu”, rekao je Dodik.

Zatim je, otvoreno i bez prikrivanja, Dodik u daljoj izjavi zapravo potvrdio da on svoje djelovanje i politiku usklađuje zapravo sa Putinovim planovima.

“Ono na što ćemo se fokusirati jeste da saznam koji su planovi i projekcije za budućnost, jer na taj način i mi možemo da se prilagođavamo nekim našim planiranjima i odnosima. Predsjednik Putin je čovjek koji je nesumnjivo snažan državnik i pokazao sposobnost da vodi jednu veliku i moćnu Rusiju i čovjek koji je u kritičnim trenucima morao da donosi teške odluke. I znam iz prošlih razgovora koliko ga opterećuje stradanje drugoga, ali naprosto državni i nacionalni interesi Rusije bili su ugroženi i oni su morali da se brane i na ovaj način. Tako da ćemo imati priliku da kroz sve to prođemo”, tvrdi Dodik.

Na kraju je najavio da će tražiti od Putina da razmotri načine kako bi RS mogla učestvovati u forumu BRICS-a.

Podsjetimo, Dodik boravi na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu i odmah po dolasku se oglasio na Instagramu. Ovu izjavu je dao neposredno pred početak foruma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare