Dodik poručio kritičarima: Sprovedite anketu sa pitanjem hoće li Srbi nezavisnost

Vijesti 14. dec 202316:13 6 komentara
F.Z./N1

Potpis koji je na današnji dan 1995. godine dat na Dejtonski mirovni sporazum imao je ambiciju da napravi trajno rješenje u Bosni i Hercegovini koje je definisano kroz njen Ustav, ali naravno i da zaustavi rat. To je tumačenje Republike Srpske, kaže njen predsjednik Milorad Dodik, tvrdeći da je podvala tumačenje po kojem je Dejtonski mirovni sporazum samo donio mir.

„Jedini koji su uporno svih ovih decenija držali do Dejtonskog mirovnog sporazuma su Srbi, Republika Srpska i Srbija. A oni koji su u ime međunarodne zajednice, prije svega Amerikanci, govorili kako stoje iza Dejtonskog sporazuma lažu, jer su to pokušali da urade kao prelazni dokument ka nečemu što su oni kreirali, a to je unitarna Bosna i Hercegovina“, rekao je Dodik u Banjaluci.

On je ponovio stav da ne želi „unitarnu Bosnu i Hercegovinu“ i da Republika Srpska u takvoj državi neće biti.

„Mi možemo da prihvatimo da nas vratite na Ustav Dejtona i da ostanemo u Bosni i Hercegovini, ako to nije mi ne prihvatamo unitarnu Bosnu i Hercegovini i mislimo da mi moramo da gradimo našu samostalnost“, rekao je on.

Upitao je zašto je politički nekorektno da predstavnici naroda govore o interesu naroda i pozvao je one koji sumnjanju u njegove stavove da sprovedu anketu sa pitanjem hoće li Srbi nezavisnost od unitarne Bosne i Hercegovine.

„Sjećate se da su u Crnoj Gori, kada su se odvajali, dali procenat od 55% da glasa za nezavisnost računajući da će se morati pribaviti ogroman broj glasova za tako nešto. Evo ja sad pristajem na 75% da nam daju i da odemo na referendum, da vidimo da li ovaj narod hoće da živi u unitarnoj Bosni i Hercegovini ili ne želi“, predložio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare