Dodik pozvao da se ne razbija jedini konsenzus u BiH: Šta je Ukrajina uradila?

Vijesti 20. jun 202216:13 > 16:16 4 komentara
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvao je Brisel da ne razbija, kako kaže, jedini konsenzus u BiH - evropski put. Komentirao je odluku Evropske komisije da da preporuku za kandidatski status Ukrajine, Moldavije i Gruzije, a preskoči našu zemlju.

“Konsenzus koji postoji u BiH ne primjećuje se u Briselu. Dali su da se Ukrajina primi, a nije imala nikakav postupak približavanja Uniji. To je jako loša poruka, ako tako bude. Bio bih zahvalan kada bi evropski zvaničnici dali status kandidata BiH. Ako nas izbace, doprinijet će daljoj destabilizaciji BiH- Ako je kriterij bio broj poginulih, više je u BiH poginulo. Ako je to mjera zbog sukoba, pa mi smo to imali prije 20 i više godina”, rekao je Dodik.

Istakao je kao su zahvalni predsjedniku Slovenij Borutu Pahoru kao i svakome ko doprinese da se BiH stavi na dnevni red EU. Od predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, ne očekuje ništa.

“On je izgubio većinu u parlamentu. Znate koliko mu je stalo do BiH sada, kao do lanskog snijega”, naveo je Dodik.

Dodao je kako EU stalno uslovljava BiH, a da to nisu činili Ukrajini.

“Smatraju da smo manje vrijedni pa nas stalno uvjetuju”, rekao je.

Nije bilo dvotrećinske većine u NSRS za Dodikov veto

Govoreći o današnjoj sjednici NSRS na kojoj se raspravljalo o njegovom vetu, obrušio se na opoziciju.

“Moje je bilo da dostavim Skupštini, a ona da reaguje kako smatra da treba. Da nisam pokrenuo nacionalni interes, danas bi imali napad. Nestvarno je da su spremni ti iz opozicije žrtvovati interes RS na ovakav bezočan način. Ali to je njihov problem”, naveo je dodavši da će, kada ovaj sporazum ponovo dođe na dnevni red, a u njemu bude stvari koje ne odgovaraju RS, ponovo pokrenuti vitalni interes.

Dodik se danas susreo sa podsekretarom Ujedinjenih naroda za politička pitanja Rosemary DiCarlo. Rekao je kako su razgovarali o njenom opsegu poslova, da je zainteresovana za situaciju u BiH, politički razvoj te kako će se odvijati atmosfera pred izbore. Bilo je riječi i o njihovim projektima.

“Bila je prilika da evociramo neka sjećanja kada je bila vrlo angažovana ovdje kada je bila reforma policije na dnevnom redu. Eto ta reforma policije nije provedena kako su zamišljali. To govori da mi moramo ostati na poziciji naših interes i da poštujemo vrijednosti RS”, poručio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare