Dodik putuje u Rusiju sa novim-starim obećanjima: “RS neće dozvoliti BiH da na nivou cijele države uvede sankciji Moskvi”

Vijesti 03. jun 202410:04 1 komentar
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske nakon glasanja na lokalnim izborima u Srbiji, dalje put nastavlja u Rusiju, drugu zemlju koju svesrdno podržava, gdje će prisustvovati Sankpeterburškom ekonomskom forumu i nada se da će se sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom. Kako se i očekivalo, sa sobom opet nosi nova-stara obećanja i dobro poznatu retoriku koja je usmjerena protiv Bosne i Hercegovine, ali je u korist Moskve.

Naime, Dodik je na svojoj službenoj stranici objavio da će u Rusiji poručiti “da RS neće dozvoliti BiH da na nivou cijele države uvede sankciji Moskvi”. Iako nije prvi put da Dodik stavlja nadležnosti entiteta iznad državnih, u ovom slučaju kao i u mnogim odlukama gdje su predstavnici iz RS u državnim foteljama, njihov glas se broji pa shodno tome i mogu kočiti navedene sankcije.

“Na nivou države BiH ne postoji nijedna odluka o uvođenju sankcija, odnosno, sankcije Rusiji zvanično nisu uvedene. Najbolja potvrda toga je moj nedavni sastanak sa visokim evropskim zvaničnicima, koji su pitali kada ćemo već jednom uvesti sankcije Rusiji? To znači da sankcija nema i tako ćemo i nastaviti, iako je to veoma teška pozicija”, tvrdi Dodik.

Spomenuo je i Zapad koji, kako navodi, “svakodnevno zahtijeva od RS da u sklopu BiH podrži sankcije Rusiji” te je još jednom iskoristio priliku da prigovori tamošnjim vlastima.

“Ne mogu da budem zahvalan Amerikancima koji čak i ne žele da čuju šta mislimo, ali pokušavaju da odluče. U tome je suština problema, oni ne razgovaraju sa nama, ali odlučuju o nama”, naveo je predsjednik entiteta RS.

Dodik od Putina dobio orden, a šta će dobiti građani?

Poručio je i da se nada da će se sresti sa Putinom i Lavrovom na forumu odakle će se ponovo, kao i svaki put kada je otišao u Rusiju, vratiti ohrabren da širi retoriku podjele i mržnje u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare