Otkriven spis: Dodik s Varhelyijem dogovorio sjednicu NSRS o prenosu nadležnosti

Vijesti 21. dec 202112:18 > 13:03 15 komentara
Istraga.ba/Arhiv

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi krajem novembra ove godine dogovorio je s Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je razmatrano pitanje prenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta. Ovaj zvaničnik Evorpske unije je sa Dodikom usaglasio je s Dodikom i da zaključci stupe na snagu šest mjeseci kasnije. Kako piše Istraga.ba, potvrđuje to izvještaj šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera koji je 25. novembra dostavljen u u Brisel.

Ambasador Sattler je ovaj izvještaj napisao neposredno nakon posjete evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyia Bosni i Hrcegovini, gdje se 24. i 25. novembra sastao sa bh. zaničnicima i liderima najvećih političkih partija u BiH. U dokumentu je navedeno da je glavni krivac za krizu – bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Johann Sattler, tako, piše da su Oliver Varhely i lider SNSD-a Milorad Dodik razgovarali aktivnostima u vezi sa posebnom sjednicom Narodne skupštine RS.

“Na Posebnoj sjednici NSRS planiranoj za 10. decembar, Komesar (Oliver Varhelyi, op.a.) je pojasnio da će se sjednica zaista održati, ali da će biti najavljen moratorij na donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija na period od 6 mjeseciTo je dogovoreno, a predstavnici RS će odgovarati za sve suprotne radnje”, naveo je Sattler u svom izvještaju.

Istraga.ba

Sattlerov izvještaj je pisan 25. novembra i u tom je dokumentu precizirano da je Posebna sjednica NSRS planirana za 10. decembar. No, tu treba napomenuti da je Kolegij Narodne skupštine RS tek 7. decembra formalno donio odluku da će Posebna sjednica biti održana 10. decembra, odnosno tačno onog datuma koji je u svom izvještaju naveo Johann Sattler, navodeći, pritome, da je “to dogovoreno”, piše Istraga.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare