Dodik Varheljiju obećao da će se založiti za rješenje problema u RS i FBiH

Vijesti 06. sep 202215:49 0 komentara
Foto: N1/AFP/Arhiv

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarao je telefonski sa komesarom Evropske unije za politiku susjedstva i proširenje Oliverom Varhelyiem. Kako je istakao na svom profilu na Twitteru, u razgovoru je istakao kako institucije "na nivou Bosne i Hercegovine rade na rješavanju pitanja koja su direktni uslov za njen kandidatski status u Evropskoj uniji.

Dodik se Varhelyiu zahvalio na razumijevanju situacije u Bosni i Hercegovini istakavši kako su u toku aktivnosti na donošenju zakona koji se tiču direktnih uslova i prioriteta koje je Evropska unija postavila pred Bosnu i Hercegovinu.

“Takođe ću se zalagati za rješavanje svih pitanja koja su od značaja ne samo za evropski put Bosne i Hercegovine, već i za građane Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine”, naveo je Dodik na Twitteru.

Novinska agencija SRNA, ističe kako je Dodik rekao sagovorniku iz brisela kako će učiniti sve što je do njega i Republike Srpske da se otvorena pitanja što prije riješe, te da on nije neko ko blokira bilo šta u zemlji koja, prema Dodikovim riječima, može da živi samo ukoliko ima čist račun.

SRNA prenosi i kako je Varhelyi naveo da je primjetan trud i da treba nastaviti u tom pravcu kako bi Bosna i Hercegovina dobila sredstva iz evropskih fondova.

Ovi razgovori dolaze samo tri dana nakon što je predsjednik Slovenije Borut Pahor u Beogradu govorio o mogućnosti da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata do kraja sedmice.

“Mislim da postoji mogućnost da se na kraju sve vođe slože da se Srbiji otvore vrata da završi brže pristupne pregovore i da postane članica Evropske unije, da do kraja ove sedmice Bosna i Hercegovina dobije status kandidata i da Evropska unija konačno ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji”, rekao je Pahor u Beogradu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!