Dodik vrijeđao PIC i zemlje članice, ponovo govorio o “samostalnosti RS”

Vijesti 01. aug 202113:34 > 14:16 18 komentara
N1

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, obratio se danas javnosti i ponovio kako novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt "nije dobrodošao". Vrijeđao je instituciju Vijeća za implementaciju mira (PIC) kako i zemlje članice. Ponovo je govorio i "o putu RS".

“Republika Srpska je svoje rekla dogovorom političkih stranaka i zaključcima NSRS. Anex 10 je prekršen od mnogih zemalja. Gospodine Schmidt, niste dobrodošli ovdje. Niste izabrani kao visoki predstavnik. RS nema potrebe niti će poštovati bilo šta što vi uradite”, rekao je Dodik.

Istakao je kako će “odgovor RS biti još snažniji i da ne mogu vjerovati u dobre namjere gospodina Schmidta”. PIC je nazavao “nelegalnom organizacijom moćnih zemalja”.

“PIC je nelegalna organizacija moćnih zemalja koje misle da s arogancijom mogu nametnuti nasilje i da mogu da nas skrše u našem zahtjevu za slobodom i samostalnom RS u okviru Dejtonske BiH. Ako ne može biti samostalna u okviru dejtonskih okvira, ona ima pravo da sama bira svoj put. I vjerujem da će zbog njihovog ponašanja doći veoma brzo u ovakvu situaciju. PIC je jedna lažljiva i nepostojeća organizaicje koju u Dejtonskog sporazumu nema”, rekao je Dodik.

Iznio je i niz drugih uvreda na račun PIC-a.

Govorio je i napadu na Miladina Stanića, SDS-ovog poslanika. Kazao je kako je Stanić “odbio sarađivati s policijom i da je riječ o sporu koji traje dvije decenije, a na sudu se vodi postipak 15 godina”.

“Osuđujem upotrebu vatrenog oružja i odbacujem bilo kakvu konotaciju da ima politčku pozadinu. Insistiram da institucije RS rasvjetle ovaj događaj”, rekao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare