Dodik zabranio osuđenom direktoru bolnice u Doboju da odgovori na “inspirativna” pitanja N1

Vijesti 04. sep 202413:16 0 komentara
N1

U Doboju je danas svečano otvorena nova bolnica vrijedna 104 miliona KM. Prisutni zvaničnici na otvorenju, među kojima je bio i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, iznijeli su niz pohvala na ovaj novi, kako kažu, savremeno opremljeni objekat. Međutim, kada su uslijedila pitanja, novinarka N1 je imala dva za direktora bolnice u Doboju Mladena Gajića, ali Dodik mu nije dozvolio da odgovori na njih.

Naime, bolnica u Doboju, prema podacima dostupnim javnosti, ima dug od 38 miliona KM. Shodno tome, novinarka N1 Snežana Mitrović je na konferenciji za medije povodom njenog svečanog otvaranja željela direktora Gajića o toj temi, međutim, Dodik se ispriječio i to zabranio rekavši “da je on direktor te da je Gajić završio svoje (obraćanje op.a.)”.

“Kako će sanirati dug od 38 miliona KM za poreze i doprinose?”, glasilo je pitanje, na šta je Dodik uzvratio da je to pitanje baš za njega.

Doboj dobio novu bolnicu: “Dobrodošli su ljudi iz ZDK kao i TK”

Nakon toga je dopustio našoj novinarki da postavi i naredno pitanje, usput praveći njemu svojstvene izraze lica kada mu određena situacija ne pogoduje.

S obzirom na to da je Gajić prije dvije godine osuđen na 10 mjeseci zatvora jer je nabavio neodgovarajuću zaštitnu opremu za medicinsko osoblje kupivši im naočale za zaštitu pri zavarivanju umjesto onih namijenjenih za kontakt sa zaraženim pacijentima.

Gajića je tužilaštvo teretilo da je sproveo postupak javne nabavke zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, kao i za “Dom za starija lica Doboj“ pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci, ukupne vrijednosti 136.918 KM (oko 70 hiljada eura) sa PDV-om.

Prema optužnici, umjesto ugovorene medicinske, isporučena je nemedicinska roba, oštetio je budžet grada Doboja za 82.320 KM (oko 42 hiljade eura). Taj novac Gajić je također nadoknadio.

Mladen Gajić osuđen jer je liječnicima nabavio – naočale za zavarivanje

S obzirom na to da nije ranije osuđivan i da je nadoknadio materijalnu štetu, Gajić je dobio nešto blažu kaznu.

U međuvremenu, Dodik je iskoristio svoje zakonsko pravo pa tako u julu ove godine, uz druga četiri zatvorenika, odlučuje pomilovati i Gajića iako je banjalučki sud o tome dao negativno mišljenje.

Dodik pomilovao pet osuđenika, iako je banjalučki sud dao negativno mišljenje

Shodno tome, njegova presuda za nesavjestan rad u službi će biti, ako nije već i izbrisana, a kazna zatvora je zamijenjena novčanom.

S obzirom na njegovu prošlost, nas je interesovalo “da li je direktor nakon priznanja krivice za nesavjestan rad u službi i zatvorske kazne od 10 mjeseci kapacitiran da i dalje vodi bolnicu?”.

Nakon ovog postavljenog pitanja, Dodik je dao i odgovor.

“Hvala vam na pitanju, vi i vaš medij ste za mene posebno inspirativni. Moj odgovor na ovo što ste vi pitali, mi smo danas otvorili bolnicu od 104 miliona KM koja je savremeno opremljena najboljom opremom, izgrađena je naporima i ljubavlju koje imamo i u taj objekat možete svjedočiti na najbolji mogući način. Ova zgrada je izgrađena sredstvima Vlade Republike Srpske, odnosno, naroda RS, a Doboj je integralni dio RS i u tom pogledu ponosan sam što sam bio dio ekipe sa direktorom bolnice i drugima koji smo radili na ovom objektu. Danas smo završili novi projekt koji se zove sasvim nova bolnica jer je ovdje prije tri-četiri godine bila samo livada. Sasvim nova bolnica, opremljena, čista, funkcionalna i na ponos otvorena, a vama hvala na inspirativnom pitanju, a ja ću uzeti sebi za slobodu da završim ovu konferenciju”, poručio je Dodik, koji je naravno, kako se i očekivalo,izbjegao konkretan odgovor i ponovo želio biti šaljiv iako su ove teme o kojima smo nastojali saznati nešto više informacija sve samo ne komične.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!